Revoluce se nekoná, překonání Turingova testu nic moc neznamená

Také jsme tak trochu naletěli a vydali zprávu, že byl pokořen slavný Turingův test. Oficiální zprávě univerzity v Princetonu nebyl důvod nevěřit a ona ani nelže, jenomže výsledek zdaleka není tak revoluční, jak by kdekdo očekával a jak to svádělo novináře uvádět (ano, i nás, sypu si popel na hlavu). Univerzita se pochlubila pokořením milníku vývoje umělé inteligence, ale v zásadě vytvořila jen stále velmi hloupého chatovacího bota.

Samotný test spočívá v tom, že počítač vede formou textových zápisků konverzaci s člověkem. Aby počítač prošel testem, musí alespoň ve 30% případů člověka přesvědčit, že je také člověkem. Už samotné hodnocení úspěšnosti vzbuzuje obavy z objektivity, ale každopádně to znamená, že ze dvou třetin počítač neuspěje.

Testu se zúčastnilo 30 blíže nespecifikovaných soudců, tipujeme to na studenty. Každý absolvoval deset pětiminutových konverzačních seancí, při kterých střídavě odpovídal robot a člověk. Soudce u každé odpovědi hodnotil, zda ji psal člověk nebo robot. Úspěšnost robota dosáhla 33%.

2014 06 10 (14 05 56).png2014 06 10 (14 06 33).png 
To je on. Eugen. Virtuální teenager, za kterého se vydává počítač. Promluvit si s ním můžete i vy, pokud budete mít štěstí a nebude server přetížený

Chatovacího bota Eugena si můžete vyzkoušet sami. Je dostupný na webu univerzity, ale stránka je velmi často přetížena a často se zasekne i samotný bot. Nám se postupně podařilo s Eugenem párkrát promluvit na různá témata a moc nás neoslnil. Možná by třetina odpovědí dávala smysl a odpovědi jsou leckdy promyšlenější, než už jednoduchých chatovacích botů, kterých je na internetu hromada.

Ale pořád je to jen chatovací bot, kterého velmi snadno dostanete do úzkých. Nechápe, o čem se bavíme, učí se sporadicky a pracuje víceméně na základě klíčových slov a skladbě otázky. 

Diskuze (29) Další článek: Hacker, který zaútočil na e-mail G. W. Bushe, skončí ve vězení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,