Operační systémy | Mobility | Remix OS

Remix Singularity: Microsoft si na tom vylámal zuby. Jak dopadne Android?

  • Microsoft do svých telefonů integroval desktopové prostředí
  • Moc to ale nevyšlo, chyběl pořádný výkon
  • Teď to zkoušejí ex-googleři s Remix Singularity

Budoucností je spojení notebooku, mobilu a tabletu. To teď tvrdí všichni – naposledy třeba ředitelka české pobočky HP Erika Lindauerová. Nadějná vize zítřka však i nadále zůstává především poněkud vyprázdněným marketingovým klejmem.

Jistě, každý by chtěl jednu krabičku, která zvládne všechny tři úlohy, aniž by uživateli házela zbytečné klacky pod nohy, zatím se to ale nikomu nepodařilo a nutných kompromisů je až až. Gartner a další sice předvídají pomalý růst poptávky po hybridních mobilních počítačích, které pro začátek alespoň propojují tablet s laptopem, ale všechny pokusy o to, strčit do hybridu i telefon (třeba Asus), se zatím minuly účinkem.

Když software předběhne hardware

Microsoft na to šel trošku jinak a vytvořil své prostředí Continuum. Vypadalo to skvěle a i nadějně, ovšem jen v propagačních materiálech. Když jsem si jej totiž vyzkoušel na vlastní oči s vlajkovou lodí mobilních Desítek Lumií 950 XL, tvrdě jsem narazil v okamžiku, když jsem chtěl na velkém monitoru otevřít pátou záložku v prohlížeči. Armový čipset se prostě zadýchal, protože byl určený na mobilní práci a nikoliv na tu desktopovou.

964797804
V rukou držím Lumii 950 XL, která je připojená skrze speciální krabičku s monitorem, na kterém už svítí Continuum – desktopové prostředí Windows uvnitř telefonu.

Tento neduh by snad mohla vyřešit slibovaná nová generace mobilních čipsetů a schopnost spouštění i aplikací přeložených pro architekturu x86, jenže tou dobou, alespoň podle dnešních odhadů prodejů, už bohužel po mobilních Desítkách neštěkne ani pes.

Technologie to byla zajímavá, nicméně narazila na zanedbatelný tržní podíl platformy, pro kterou je určená, a slabý hardware.

Remix Singularity

Zdá se však, že koncepce telefon jako výpočetní jednotka připojená k velkému monitoru je i nadále živá a přes neúspěch Continua si s ní hrají startupy okolo platformy Android. Tím v poslední době nejzajímavějším je Jide Technology někdejších inženýrů z Googlu, který zkraje loňského roku vyrukoval s experimentem Remix OS.

869279749
I takto může vypadat Android – Remix OS

Nejprve byl k dispozici na USB flešce, kterou jsme si přivezli z loňského CESu, pak vývojáři představili i instalaci pro Windows, která nahodí Remix OS na pevný disk vedle základního operačního systému, ještě o něco později spustili autoři kampaň na Kickstarteru, aby dali život miniaturnímu televiznímu přehrávači Remix IO+ 4K, no a teď se rozhodli, že zkusí i své vlastní Continuum.

Jmenuje se Remix Singularity, k dispozici by mělo být v průběhu letošního roku a… A je to opravdu naprostá kopie koncepce od Microsoftu. Pomoci HDMI redukce nebo doku tedy připojíte svůj telefon k velkému monitoru, spárujete Bluetooth klávesnici a myš, no a poté se už na obrazovce zobrazí Remix OS ve verzi Android 7 Nougat.

01.png
Odpověď na Continuum od někdejších inženýrů z Googlu – Remix Singularity

To v praxi znamená, že budete moci spouštět běžné aplikace pro Android, instalovat další z vlastního katalogu i Play Storu a to v okenním režimu a rozhraní, které připomíná klasický desktopový operační systém s nabídkou Start, hlavním panelem a konečně i hromadou otevřených a překrývajících se oken.

Autoři zároveň slibují televizní režim. Když tedy připojíte telefon k velkému televizoru, rozhraní aplikací se optimalizuje takovým způsobem, jako byste používali třeba Android TV. Mobil samotný pak zůstane jakýmsi dálkovým ovladačem.

Stejné koncepční překážky jako u Continua

Více toho zatím nevíme, jedno je ale jisté. Mobilní Remix Singularity se bude muset vypořádat s naprosto stejnou překážkou jako Continuum. Bude dostatečně svižný, dokud jej budete zatěžovat jako běžný mobil.

Pokud však otevřete v okně Chromu pět, deset záložek, což je pro náročnějšího surfaře na desktopu každodenní chléb, bude to pro mobilní telefon extrémní zátěž, protože na 5“ placce tímto způsobem zpravidla nesurfujeme. Nehledě na to, že v desktopovém rozhraní budeme nejspíše chtít i surfovat v desktopových (a tedy zpravidla i paměťově náročnějších) podobách webových stránek.

Suma sumárum, vize jedné krabičky do kapsy u kalhot, která bude sloužit úplně všemu podle toho, k čemu ji zrovna připojíme, je ještě roky vzdálený koncept, jehož překážkou určitě není software a UX – Remix OS totiž opravdu vypadá skvěle, ale hardware. Současné armové procesory odvádějí skvělou práci na telefonech, protože to jsou telefony. Desktop je ale něco úplně jiného a praxe to zatím potvrzuje.

Diskuze (72) Další článek: V novém Computeru najdete 34 stran věnovaných bezpečnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,