Bezpečnost | Android | Mobilní aplikace

Ransomware pro Android vyhrožuje, že odhalí historii vašeho internetového brouzdání

McAfee odhalil další útok, který je zaměřený na mobilní zařízení s Androidem. Jmenuje se LockerLeaker a jde o vyděračský malware, který vyhrožuje, že rozešle soukromá data a historii internetového prohlížení všem vašim kontaktům.

Typický ransomware zašifruje pevný disk a po uživateli požaduje za odemčení peníze. LeakerLocker na to jde podobně, ale přesto jinak. Zálohuje si uživatelova soukromá data a vyhrožuje, že pokud uživatel nezaplatí 50 dolarů, rozešle je všem kamarádům a rodině v seznamu kontaktů.

McAfee odhalil, že se LeakerLocker šíří skrze dvě aplikace v obchodě Google Play – Wallpaper Blur HD (staženo 5 – 10 tisíckrát) a Booster Cleaner Pro (staženo 1 až 5 tisíckrát), přičemž není vyloučeno, že se nachází i na dalších místech. Infikováno bylo až 15 tisíc zařízení. Obě dvě aplikace mají pozitivní recenze, které naznačují, že byly napsány útočníky.

Jakmile si člověk aplikace se škodlivým kódem stáhne, vyzvou jej k potvrzení přístupů, včetně přístupu k hovorům, k SMS zprávám a kontaktům. Následně na obrazovce zobrazí výhrůžku.

Hrozba ale není až tak ničivá. McAfee prováděl analýzu, k čemu všemu se LeakerLocker skutečně dokáže dostat a zjistil, že ke zcela všem informacím na zařízení ne. Dokáže ovšem získat historii internetové prohlížení, znění SMS zpráv a fotografie z alba, tedy data, o kterých bezesporu nechcete, aby se potulovala světem.

Co je ransomware a jak se mu bránit? O tom jsme nedávno diskutovali:

Diskuze (11) Další článek: AMD odtajnilo levné procesory Ryzen 3. Do obchodů se dostanou za dva týdny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,