Wi-Fi | Qualcomm

Qualcomm začíná dodávat čipy pro 802.11ax

Současný „domácí“ standard Wi-Fi 802.1ac nabízí v rámci frekvence 5 GHz propustnost teoreticky až 1,3 Gb/s. Už několik let se ale chystá mnohem efektivnější nástupce 802.11ax, který bude přibližně desetkrát rychlejší.

Pro Wi-Fi na standardu ax je charakteristická vyšší rychlost v prostředí s mnoha zařízeními. Zatímco dnešní ac podporuje 2×2 MIMO, standard ax využije až 8×8 MIMO a k tomu využije rozdělení pásma OFDMA, které se používá v LTE pro rychlé připojení mnoha uživatelů.

Nyní jsme o krok blíže nasazení ax do skutečných produktů. Qualcomm ohlásil dva nové čipy. IPQ8074 nabídne plnou sílu pro podniková nasazení, tedy 8×8 MIMO na 5 GHz a 4×4 na 2,4 GHz. Součástí čipu je čtyřjádrový procesor Cortex A53 na 2 GHz. Pro koncová zařízení pro spotřebitele bude určený čipset QCA6290, který nabídne jen 2×2 MIMO se souběžným provozem na dvou pásmech.

IPQ8074 je tedy určený do nejlepších routerů, přičemž první kusy s podporou 802.11ax by se na trhu mohly objevit ještě letos. Nastane ale stejná situace jako při uvádění standardu ac, první koncová zařízení podporující ax se totiž objeví později, až v příštím roce.

Zdroj: Qualcomm

Diskuze (7) Další článek: Apple Music překonala další důležitý milník v počtu předplatitelů, Apple ale spokojený není

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,