Hardware | CZ.NIC | Turris

První experimentální Turris končí. Dodnes nabušený router si všichni šťastlivci mohou nechat

Zatímco loni na podzim CZ.NIC vypustil do světa svůj nový router Turris Omnia, v těchto dnech pomalu končí tříletý projekt první generace experimentálního routeru, který fungoval jako sonda měřící český internet.

CZ.NIC na začátku slíbil, že poté, co uplyne tříletá smlouva, bude si moci každý svůj Turris s výrobní hodnotou 12 000,- odkoupit za symbolickou korunu a dělat si s ním, co se mu zlíbí. To v praxi znamená, že jej buď ponechá ve stejném stavu jako doposud, čili bude router i nadále průběžně aktualizován a bude do ústředí zasílat nejrůznější telemetrické údaje, anebo uživatel vše vypnea třeba celé přeflashuje.

686989442
Sladká odměna pro všechny, kteří se před třemi lety zapojili do měření českého internetu

V minulých týdnech tedy postupně první vlně nájemců dorazila zpráva s možností symbolického odkupu za jednu korunu (v praxi jde pouze o převod a nic se neplatí). Pokud tento krok potvrdili, ve webové administraci, touto dobou by jim měl postupně přicházet e-mail se zprávou, že už je Turris dočista jejich, CZ.NIC však uvítá, pokud budou v měření pokračovat.

První generace Turrisu je i po letech nadstandardní (chybí jen 802.11ac)

Freescale P2020 1.2 GHz
2 GB DDR3 RAM
16 MB NOR a 256 MB NAND paměť
1× 1Gb/s WAN
5× 1Gb/s LAN
802.11agn s 3×3 MIMO anténami
2× USB 2.0
1× volný miniPCIe slot
9,5 až 14 W podle zátěže
vývojářská rozšiřitelnost skrze UART, SPI a I2C

První generace Turrisu sice nemá tak pokročilo výbavu jako jeho nástupce, chybí třeba 802.11ac, nicméně čipset je velmi výkonný a 2 GB RAM umožňují běh i náročnějších webových aplikací a serverů. Vedle pomalejší Wi-Fi je další slabinou už jen malé interní úložiště, které je třeba řešit připojeným úložištěm, a snad architektura procesoru (Power), zatímco Omnia používá dnes už standardní ARM.

Pokud jste nájemci první generace Turris, více detailů k odkoupení routeru najdete v této diskuzi na stránkách projektu

V každém případě, z hlediska celkového výkonu první generace Turrisu rozhodně nezestárla a nadále se jedná o silnou linuxovou mašinu, která má dostatek prostředků i k tomu, aby zvládla běh vícero linuxových kontejnerů vedle sebe (LXC). Pokud tedy nebude stačit základní OpenWrt, lze vedle něj brutalizovat třeba Debian.

Diskuze (12) Další článek: Google představil nový Android O. Na co se můžeme těšit?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,