První americký patent popisuje DRM pro 3D tiskárny

Za posledních několik desítek let se na trhu objevily nejrůznější technologie DRM – ochrany autorských práv u digitálních médií – počínaje mnoha způsoby blokování kopírování hudebních optických disků a konče nejrůznějšími politikami DRM na webu (internetové videopůjčovny, DRM u elektronických knih aj.).

S rozvojem 3D tiskáren bychom se však podle TorrentFreaku mohli setkat s technikami DRM i v tomto zcela novém odvětví. Web připomíná nedávno publikovaný americký patent s názvem Manufacturing control system. Ten v kostce popisuje způsob, jak by mohly výrobní stroje identifikovat a autorizovat výrobu předmětů.

Optikou stále kvalitnějších a menších 3D tiskáren by to tedy mohlo vypadat třeba tak, že se před tiskem provede nějaký kontrolní součet modelu a porovná se s internetovou databází, jestli není náhodou chráněný.

3D tiskárna MakerBot Replicator 2

Pokud si tedy z The Pirate Bay v roce 2020 stáhnete konstrukční zadání pro tisk třeba slunečních brýlí, na jejichž tvar drží designový patent/průmyslový vzor výrobce XYZ, tiskárna by takový tisk mohla odmítnout. To je ale zatím jen čirá spekulace, trh s „domácími“ 3D tiskárnami je totiž stále v naprostých plenkách a zatím podobný systém ochrany vůbec neexistuje.

Diskuze (51) Další článek: Volny.cz zavedl neomezenou kapacitu pro e-mailové schránky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,