Průhledné solární bloky tvoří strukturu budovy a zároveň dodávají elektřinu

  • Nový vědecký „startup“ vyvinu unikátní formu solárních bloků
  • Solární bloky poskytují průhlednou a pevnou strukturu pro stavbu budov, ale díky Slunci zároveň dodávají elektřinu
  • Integrované řešení může nahradit nebo doplnit klasické solární řešení na střeše

Vědecký tým pod vedením doktora Hasana Baiga vyvinul už v rámci projektu na univerzitě v Exteru nový typ průhledných solárních bloků, které lze použít pro stavbu budov a zároveň zajištění získávání energie ze Slunce díky přeměně na elektřinu. Tento typ integrovaných solárních řešení pokračuje v novém trendu, který jde směrem, jež místo doplnění klasických materiálů pro stavbu budov, nabízí rovnou integrované řešení. Samotné „zdi“ tak mohou vyrábět elektřinu.

Solární panely na střeše jsou populární už poměrně dlouho, minulý rok ale Tesla představila nové unikátní řešení v podobě solárních tašek. Už tak nejde o to, že byste si na střechu dali nějaké solární panely, ale samotné tašky pokrývající střechu jsou tvořené solárními články. Výhodou nabízeného řešení je elegantní design s možností pokrytí celé střechy. Ve výsledku tak nemusíte platit za střechu a solární panely zvlášť, což vyjde ve výsledku dráž. Vše je v jednom a zároveň v extrémně odolném balení s doživotní zárukou.

Solární průhledné bloky

Vyvinutá konstrukce solárních průhledných bloků vychází z principu BIPV (Building Integrated Photovoltaics) a snaží se tak nabídnout řešení, které se stává integrální součástí domů, jež získává energii ze Slunce.

V tomto případě jde o skleněný blok s označením Solar Squared, který se v klasickém designu používá při stavbě budov. Vyvinutá konstrukce ale místo pouhého skla obsahuje i optický systém a miniaturní integrované solární články. Díky využití koncentrace paprsků a tedy nutné menší plochy pro solární články, skrze bloky zároveň prochází i světlo, což řeší osvětlení vnitřních prostor budov.

Tvůrci se zároveň chlubí tím, že vyvinuté solární bloky nabízí i mnohem lepší izolační vlastnosti než klasické skleněné bloky. Navíc vzhledem k tomu, že zároveň vyrábí elektřinu, se kterou je možné v reálném čase či později přes baterii vnitřní prostory opět ohřívat, je možné s nimi nahradit i klasické cihly s izolačními materiály a dosáhnout stejných či lepších teplotních podmínek.

Solární startup je připraven na výrobu

Dobrou zprávou je, že nejde o projekt, který by byl nějak na začátku a v laboratorních podmínkách. Tvůrci už vytvořili novou společnost, respektive startup „Build Solar“, která už tento rok představí funkční předprodukční řešení.

S menší investicí se očekává dokončení finální verze a v roce 2018 už by měla probíhat omezená výroba. Na rok 2019 už je plánováno škálování pro hromadnou výrobu, s čímž souvisí i větší dostupnost tohoto řešení. Je jasné, že nejdříve bude cena nejspíše vyšší a cílovou skupinou tak budou luxusnější a moderní stavby větších rozměrů.

Dle vyjádření se v současnosti prodává více než 20 milionů skleněných bloků ročně, v tomto případě je ale přidanou hodnotou nejen průchod světla a design, ale také tvorba elektřiny zdarma. A na to budou budoucí majitelé budov určitě hodně slyšet. Tvůrci již čekají na schválení patentu a lze očekávat, že toto řešení bude stejně revoluční, jako zmíněné solární tašky od Tesly.

Solární střechy nejsou průsvitné a plocha je často velmi omezená. Solární bloky tvořící zdi budov tak nabízí další klíčovou část k vytvoření soběstačných nulových či dokonce aktivních domů, které jsou nezávislé na klasických sítích (plyn, elektřina) a dokáží si vše řešit svépomocí po celý rok. A protože se jedná o technologie, platí u nich klasické pravidlo - jsou stále efektivnější a levnější.

Diskuze (8) Další článek: Apple zvrátil nezájem o iPady, ale blíží se větší problém – Huawei

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,