Propad akcií Googlu a obří nárůst Baidu

Google rozjel politickou hru, ve které jde o peníze a renomé. Jaké mělo včerejší prohlášení vliv na hodnotu akcií největší internetové firmy světa a co na to konkurent Baidu?

Včerejší oznámení americké internetové společnosti Google o tom, že se případně stáhne z čínského trhu, vyvolalo špatnou náladu u investorů a značně zamíchalo s akciemi. Hned po začátku obchodování na newyorské technologické burze NASDAQ zaznamenal Google pokles z původní hodnoty přesahující hranici 590 amerických dolarů na 577 dolarů. Zdálo se přitom, že hodnota bude po celý den klesat, významné zahraniční finanční deníky totiž prohlášení a plány společnosti odsuzovaly právě z hlediska investorů.

Google by odchodem z Číny přišel o nejsilnější trh, navíc s největším potenciálem růstu. V zemi, kde žije zhruba miliarda lidí, už internet používá více než 300 milionů z nich a rovná třetina navštěvuje právě Google. Americká firma v loňském roce zaznamenala v asijské zemi příjmy přesahující 300 milionů dolarů. Investoři a analytici se obávají, že pokud by Google skutečně ze země plné cenzury odešel, těžko by zalepil výpadek v příjmech.

Akcie největší internetové firmy světa však nezůstaly na spodní hranici dlouho. Po oznámení odhadů příjmů za další období se začaly pomalu zvedat a ke konci obchodování se usadily na 587 dolarech.

google_china_02.JPG
Akcie Googlu jsou skoro nesmrtelné. Rostly v krizi a během jednoho dne se z propadu vrátily zpět

Prozkoumejte vývoj akcií Googlu v širším měřítku prostřednictvím služby Google Finance

Baidu jako dominující čínská veličina

Prozatím bezkonkurenční jedničkou na čínském trhu je tamní Baidu, který lze přirovnat například k našemu Seznamu nebo ruskému Yandexu. I když je Baidu čistě čínská společnost, své akcie obchoduje rovněž na americkém NASDAQ. Cenné papíry na začátku středečního obchodování okamžitě vystřelily o více než 13 procent nahoru. Z hranice 386 dolarů se částka vyhoupla na 440 dolarů a narozdíl od akcií Googlu si akcie Baidu svůj pohyb udržely. Na konci obchodování se usadily na 439 dolarech.

Strmý nárůst hodnoty akcií způsobil právě případný odchod Googlu z Číny. Baidu zde sice ovládá více než 60 procent trhu, Googlu se však za 4 roky na stejném trhu podařilo ukořistit třetinový tržní podíl a vyhlídky do budoucna měl velice dobré. Pokud by tedy americký obr z tamního trhu zmizel, je dost pravděpodobné, že by Baidu získalo většinu jeho uživatelů. Tím pádem by do firemní kasy přiteklo více peněz z internetové reklamy a Baidu by do určité míry mohlo ovládat ceny tohoto druhu propagace.

google_china_01.JPG
Baidu zaznamenalo nárůst akcií o více než 40 procent hned při startu obchodování. Vliv na ně nyní bude mít především Google a jeho další kroky v jednání s čínskou vládou

Prozkoumejte vývoj akcií Baidu v širším měřítku prostřednictvím služby Google Finance

Západní internet je vyčerpaný, jde se na východ

Čína pro mnohé internetové a technologické společnosti znamená budoucnost, stejně jako třeba Blízký východ a další rozvojové země, kde je internet teprve v počátcích. Jak uvádí analytici agentury Reuters, v Číně používá internet zhruba 300 milionů uživatelů s tím, že se jedná pouze o 22% penetraci. Potenciál rozvoje je zde tedy skutečně obrovský. „Pokud Google opustí Čínu, věříme, že ztratí možnost významného růstu v dlouhodobějším období,“ upozornil Brian Pitz z analytické skupiny UBS. „Pro investory Googlu je toto špatná zpráva. Je zřejmé, že internetový trh v Číně významně poroste a potenciál je zde tedy ohromný,“ doplňuje Benjamin Schachter, analytik AmTech.

Na asijský trh v čele Čínou se kvůli těmto vyhlídkám snaží dostat mnoho firem. Už delší dobu zde působí například Microsoft a Yahoo, v oblasti vyhledávání však příliš veliký podíl nemají. Podle některých odborníků by v případě odchodu Googlu mohla vzniknout na trhu menší mezera, o kterou by se mohly tyto dvě firmy poprat. Jak referuje například Ina Fried ze serveru CNet News, lepší výchozí pozici by zde mohl mít spíše Microsoft. V Číně totiž provozuje přes 8 milionů e-mailových schránek Hotmail.

Ani Yahoo se však nesmí podceňovat, pod Carol Bartz má i tato firma své jasné vize. V létě například Yahoo koupilo arabskou jedničku Maktoob a ukázalo, že americký trh může být pro internet už malý. Investice internetových skupin směrem do rozvojových zemí jsou zřejmé. Například i tuzemský Centrum Holdings působí v Chorvatsku a dalších zemích.

Politika z pera Googlu

Podnikání na čínském trhu však není úplně jednoduché. Jak je všeobecně známo, čínská vláda přísně cenzuruje informace, které se nesmí dostat k tamním obyvatelům a platí to i v oblasti internetu. Google chce odejít právě z toho důvodu, že musel s čínskou vládou spolupracovat a blokovat uživatelům některé údaje. Vizionářská společnost proto byla často označována za pokryteckou, protože hlásala svobodu internetu v rámci svého hesla „Dont be evil“ a přitom se kvůli penězům v Číně chovala naprosto odlišně.

V Číně s vládou spolupracují i Microsoft a Yahoo. Musí, pokud zde chtějí vydělávat. Jak už ale naznačují mnozí komentátoři, z aféry kolem Googlu může vzejít zajímavý precedens. Pokud by totiž Google skutečně odešel a zavřel zde pobočku se 700 zaměstnanci, mohl by se připojit i Microsoft a Yahoo a Čína by tak v očích zahraniční politiky opět upadla do špatného stínu, kdy se nesnaží o určitou globalizaci a otevřenost. Zdá se, že jedinou cestou, jak tomuto zabránit, je začít spolupracovat s Googlem tak, aby byl spokojený on.

Google rozjel politickou hru a v žádném případě z ní nemůže vyjít jako poškozený. Pokud čínská vláda necouvne, Google bude označován za zásadovou firmu bránící lidská práva. Pokud Čína začne spolupracovat, Google bude nejen zásadový a pravdomluvný, ale navíc do určité míry porazí tamní politický režim a získá křídla v rozletu na největším trhu světa.

Diskuze (45) Další článek: Čína: Náš internet je otevřený

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,