Prolomeny klíče pro XP produkty?

Na Internetu se šíří generátor klíčů pro Windows XP, Office XP a Visio XP, který zdá se skutečně funguje. Jak je tímto ohrožen Microsoft?
Již od uvedení Windows XP na trh, přesněji dost dlouho před tím, existuje několik různých nelegálních postupů, jak obejít ochranu Windows XP klíčem a vyrušit aktivaci produktu. V drtivé většině se jedná o použití klíčů z podnikových verzí Windows XP, které nepotřebují aktivaci, a současně se porovnávají rozdíly mezi jednotlivými verzemi Windows a vypouštějí se balíčky pro přeměnu Windows XP z jedné verze na druhou.

Zatím byl Microsoft k podobným praktikám poměrně shovívavý. Nikdo neohrozil jeho samotné generování klíčů a zkušenosti s aktivací Windows XP jsou zatím poměrně příznivé. Skutečně minimum uživatelů trpí problémy při případné výměně hardwaru, která by si vynutila opětovnou aktivaci Windows XP, a samotná aktivace je hodně bezbolestná.

Microsoft byl ale shovívavý zatím, co nastane nyní, není moc jasné. Objevil se totiž program, který je schopen generovat klíče pro Windows XP Professional,Windows XP Home, Office XP Professional a Professional Plus a Visio XP Professional. Poprvé na tento generátor upozornil německý server heise.de, odkud se tato zpráva rozšířila dále. Spolu s generátorem klíčů je dodáván crack, který odstraní i aktivaci produktu. Už samotné vygenerované klíče ale jsou použitelné pro aktivaci. Není to tedy nějaké jedno číslo, které by Microsoft dokázal aktualizací v Service Packu zablokovat. Pokud se tato utilita rozšíří, objeví se tisíce unikátních kódů, proti kterým bude velmi nesnadné bojovat, navíc produkty půjdou s nimi aktivovat.

Generátor klíčů negeneruje klíče rychle, ale času to moc také nevezme. Doba vygenerování klíče je závislá od výkonu počítače a na středně výkonném stroji vezme zhruba 20 minut. Očividně se jedná o náhodné generování klíčů s následným testováním, přičemž autoři uvádějí úspěšnost 1:40, z 40 klíčů je tak jeden funkční. Proto se nemůže jednat o prosté sekvenční vyhledávání, tam by se testovalo mnoho tisíc klíčů velmi rychle. Byl tedy nalezen určitý mechanismus, který není sice stoprocentní, ale umožňuje následné otestování klíče.

Generátor klíčů jsme cvičně otestovali, klíč se našel po 22 minutách z 31 pokusů (PIII 600 MHz). Žádný z nalezených klíčů jsme ale nepoužili pro instalaci systému ani pro jeho aktivaci. Šlo nám o čistou funkčnost generátoru. Nicméně podle ohlasů na Heise.de i jiných webech, které tuto informaci převzaly, jsou tato vygenerovaná čísla funkční a použitelná.

Má tedy Microsoft důvod k nervozitě? Ano i ne. Pirátsky vygenerované klíče mohou vnést zmatek do existujících klíčů. Uživatel si koupí Windows XP a při aktivaci zjistí, že mu to vyfoukl již nějaký pirát, který si je aktivoval načerno před ním. Takový uživatel ovšem bude moci svůj produkt aktivovat přes telefon, kde to ale bude zřejmě na delší povídání. Na druhou stranu jsou dle informací z Microsoftu jednotlivé klíče rozděleny nejen podle produktů, ale i podle regionu. V dané zemi tak může Microsoft dobře monitorovat, zda jsou aktivovány produkty z vygenerovaných rozsahů pro příslušný region. Pokud si někdo z Čech bude aktivovat uruguayskou verzi Windows, jistě to bude aspoň podezřelé.

Microsoft byl doposud k různým crackům na aktivaci a instalaci svých produktů poměrně zdrženlivý. Na druhou stranu se zatím neobjevil program, který by sám od sebe vytvářel platné klíče. Byly sice k dispozici seznamy použitelných kódů, ty lze ale monitorovat a v další verzi zablokovat. Proti obecnému generátoru se bojuje o poznání hůře. I v případě tohoto generátoru bych však čekal spíše nehlasitou reakci. Navenek bude Microsoft působit dojmem, že vlastně o nic nejde a slušných uživatelů je stejně většina, zcela jistě ale již několik týdnů jeho programátoři tento program analyzují a zjišťují jeho možné následky.

PS: pochopitelně vám neřekneme, kde si tento program můžete stáhnout, nejsme žádné warez centrum. Zajímají nás pouze důsledky samotné existence takového programu. Prosíme o podobnou disciplínu i v diskuzním fóru. Nalezení tohoto programu na Internetu ale není nikterak složité.

Diskuze (241) Další článek: Ovladač nForce pro Linux

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,