Prolomeno. První hackeři dokázali překonat snímač otisků nového iPhonu

Stačil týden a bezpečnostní prvek snímače otisků padl. Skupina německých hackerů tvrdí, že se jí podařilo zabezpečení prolomit jen dva dny poté, co Apple začal modely distribuovat na pulty obchodů. Právě snímač otisků má přitom chránit přístroje před zločinci a slídily.

iPhone 5S.jpg
Snímač otisku prstu zabudovaný v tlačítku je jedním z hlavních lákadel nového iPhonu 5s

Bezpečnostní prvek telefonu se údajně podařilo prolomit německé skupině známé jako Chaos Computing Club, tedy CCC. Skupina to uvedla na svých stránkách. Zástupci Applu se ke zprávě nevyjádřili.

CCC zveřejnil video, které ukazuje, jak se jim podařilo dostat do iPhonu 5S pomocí falešného otisku prstu. Skupina získala otisk tak, že vyfotografovala a vytiskla na tenkou folii. Ke svému článku přidala navíc návod, jak otisk prstu získat.

Video:

„Otisk prstu by se neměl používat pro zabezpečení čehokoliv. Necháváte ho všude a je velmi jednoduché si vyrobit falešný otisk prstu,“ uvedl v článku hacker, který si říká Starbug. Podle CCC podobný postup lze použít k prolomení většiny snímačů otisků prstů na trhu.

Dotykový senzor iPhonu má telefon odlišit od konkurence

Dotykový senzor na novém modelu iPhonu 5S slouží k odemknutí přístroje a nakupování v internetovém obchodě iTunes. Uživateli stačí jednoduše přiložit svůj prst na hlavní tlačítko telefonu. Recenzenti se minulý týden rozplývali nad jeho spolehlivostí a nad tím, jak se snadno používá.

Bezpečnostní odborníci, kteří minulý týden nabídli odměnu tomu, kdo jako první prolomí zabezpečení snímače prstů iPhonu, uvedli, že zkoumají informace zveřejněné na internetových stránkách CCC, ale chtějí více informací. Odměna za prolomení kódu činí více než 13 tisíc dolarů (zhruba 247 tisíc korun) v hotovosti.

Bezpečnostní rizika skrývá také iOS 7

Forbes.com ale mezitím informoval, že jistý voják na Kanárských ostrovech už odhalil slabé prvky v zabezpečení zasahujícím operační systém iOS 7, který Apple stávajícím uživatelům iPhonů a tabletů iPad zpřístupnil ve středu. Podle něj je během několika vteřin možné obejít uzamčení obrazovky a dostat se k fotografiím a dalším materiálům. Mluvčí Applu Trudy Mullerová řekla, že firma v příští aktualizaci systému provede opravy.

Diskuze (64) Další článek: Offline přehrávání na YouTube má prý první nepřátele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,