Projekt SARTRE: Evropa má také svůj bezpilotní automobil. Už jezdí

Nejspíš i v tuto chvíli brázdí silnice Nevady experimentální bezpilotní automobily Googlu. Zdaleka se ovšem nejedná o jediný projekt svého druhu. Další se jmenuje SARTRE a vzniká pod dohledem Evropské komise. Bezpilotní automobily tedy chce mít i Evropa.

SARTRE je projekt automobilového „vlaku“, kdy se automobily na vozovce zařadí za sebe do řetězu, elektronicky se spojí a předají část své autonomie řídícímu vozu – tedy tomu prvnímu v pořadí. Jeho řidič pak kolonu povede a ostatní automobily budou v podstatě kopírovat jeho jízdu.

sartre .png
Auta jsou zařazená v koloně a řízení z velké části převzal první vůz (kamion). Ostatní se tedy mohou věnovat třeba četbě novin a surfování na webu. Podívejte se na animaci.

Všechny vozy musí být vybavené hromadou kamer, radarů a laserů, které měří překážky, hlavní tempo jízdy ale udává lidský řidič na špici, takže software má mnohem méně práce než v případě automobilu Googlu, kde si musí umělá inteligence poradit s absolutně autonomní jízdou.

SARTRE neexistuje pouze na papíře, při zkušebních jízdách ve Španělsku už totiž robotická kolona najezdila okolo dvou stovek testovacích kilometrů.

sartre.png  sartre.png
Osobní vůz v tuto chvíli řídí kamion, řidič si tedy může přečíst noviny. Podívejte se na video automobilky Volvo.

Do projektu je zapojena automobilka Volvo, několik výzkumných institucí z Německa a už se dokonce počítá i s obchodním modelem. Při zařazení do kolony a předání řízení byste totiž mohli třeba platit mýtné. Kolonu by pak mohl řídit profesionální řidič podobně jako třeba autobus.

Při cestě po evropských dálnicích si tedy na internetu vyhledáte jízdní řád, doženete kolonu, automobil se spojí, z účtu se vám odečte deset eur (tou dobou možná už marek) a vy si v klidu spustíte film, dalších 300 kilometrů totiž bude jízdu řídit někdo jiný.

Diskuze (64) Další článek: Ze světa: test externí disků s rozhraním Thunderbolt

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,