Project Fi: uspěje Google jako virtuální operátor? [komentář]

Nově představený projekt přinese zajímavou technologii a svěží vítr mezi stávající operátory. Zároveň se však Project Fi neobejde bez několika zásadních problémů a omezení.

Google před pár dny odhalil pilotní program Project Fi, který z něj dělá nového virtuálního operátora ve Spojených Státech. Používat bude infrastrukturu dvou menších operátorů T-Mobile a Sprint, kteří v USA konkurují silné dvojici Verizon a AT&T. Třetí zapojenou firmou v projektu je Ruckus Wireless, která má na starosti budování Wi-Fi infrastruktury.

Google se totiž rozhodl, že bude následovat některé menší virtuální operátory a spojí do jedné sítě GSM (T-Mobile), CDMA (Sprint) a Wi-Fi. Mezi těmito sítěmi se bude připojený telefon nezávisle přepínat a uživateli tak může být jedno, zda právě surfuje přes Wi-Fi nebo pomocí běžné mobilní sítě. Podle Googlu bude připraveno při spuštění služby po celých Státech kolem jednoho milionu otevřených Wi-Fi hotspotů. Ty bude Google ověřovat a kontrolovat jejich spolehlivost a rychlost.

Google také zvolil odlišnou cenovou politiku, na kterou uživatelé ve Státech ani v tuzemsku nejsou zvyklí. Nabízí jediný balíček s neomezenými hlasovými a textovými službami za 20 dolarů měsíčně, k nimž si poté zákazník zvolí datový tarif. Volit lze v rozpětí 1-100 GB, přičemž cena za 1 GB je vždy 10 dolarů. Zajímavostí je vracení peněz při nedočerpání datového paušálu. Pokud z 5 GB za 50 dolarů vyčerpáte pouze 3,5 GB, Google vám vrátí 15 dolarů. Jedná se tedy o jakousi kombinaci běžného paušálu a předplacenky, kdy platíte za opravdu využité služby. Všechny ceny jsou bez daní, a tak budou v reálu ještě o něco vyšší. Může tedy Google s konceptem netradičního virtuálního operátora uspět?

Proč ano?

Svěží vítr

V první řadě musíme Google pochválit za snahu o rozvíření vod telekomunikačního trhu. Ten ve Spojených státech se příliš neliší od toho tuzemského a inovace stejně jako zde probíhají maximálně na úrovni ceníků. O konkurenci se starají maximálně virtuální operátoři, kde mezi ty nejznámější patří třeba Virgin Mobile. Snaha o širší pokrytí díky Wi-Fi sítím musíme rozhodně ocenit.

Neomezený tarif za 20 dolarů, který Google zvolil jako základní balíček, je levnější než většina tarifů u velké čtyřky ve Spojených státech. To stejné platí o datovém tarifu, pokud vezmeme do úvahy pouze nižší datové limity do 2 GB. V případě datového balíčku, který nabízí 3 GB a víc se ceny Google dostávají nad částky tradičních operátorů. Zatímco u Googlu zaplatíte za neomezený tarif s 5 GB dat 70 dolarů, u Sprintu to bude 55 dolarů a u T-Mobile 60 dolarů.

pokryti.jpg
Pokrytí ve Spojených státech. Většina území se musí spokojit s 2G

Skvělý pro cestovatele

Jednoznačně navrch má však Google v zahraničních službách. Ve více než 120 zemích světa bude nabízet textové služby s domácími podmínkami – tedy v rámci neomezeného tarifu. Za data si pak bude účtovat stejnou částku (10 dolarů/1 GB) avšak rychlost bude omezena na 256 kb/s. Běžné volání by pak například z Česka stálo 20 centů za minutu (asi 5 Kč). Google tedy bude ideálním operátorem pro časté cestovatele.

cze.jpg
Ceny při volání z a do České republiky

Můžeme se pouze domnívat, jakou roli hrály zahraniční služby při vyjednávání s T-Mobilem. Zatímco AT&T, Verizon a Sprint jsou čistě americké společnosti, T-Mobile působí na globálním trhu a může Googlu nabídnout svoje služby i mimo USA. Sprint potom doplní mizerné LTE pokrytí T-Mobilu o něco méně mizerným pokrytím sítí LTE a Wimax.

Proč ne?

Největší neohrozí

Ačkoliv byla v předchozím textu zmíněna konkurence pro stávající operátory, situace může skončit zcela naopak. Google se nedomluvil ani s Verizonem ani s AT&T, kteří poskytují služby většině zákazníků ve Spojených státech. Trochu paradoxně tak bude Project Fi konkurencí především pro další virtuální operátory, které může zcela zabít. Pokud se totiž zákazník rozhodně pro virtuála, s velkou pravděpodobností sáhne po ověřeném Googlu. A pokud by v budoucnu zamířil Google s těmito službami i na tuzemský trh, dopad by mohl být zcela stejný. Google rozhodně nemá ambice stát se alespoň v nejbližší době masovým národním operátorem, který by mohl konkurovat těm zaběhlým.

Hardwarové potíže

Největším omezením je totiž to hardwarové – nová síť bude fungovat pouze na telefonu Nexus 6. Šestipalcové pádlo od Motoroly totiž splňuje několik požadavků, které se od běžných operátorů liší. Pokud se zákazník připojuje k tradičnímu operátorovi, zajímá ho snad jediný parametr – typ sítě. U nás známe prakticky pouze GSM, ve Spojených státech však koexistuje se sítěmi CDMA. Telefon, který se tedy má připojovat k síti Googlu, musí umět obě sítě.

N6-moreeverything-1600.jpg
Google k Projectu Fi prodává Nexus 6 za 649 dolarů (32 GB) a 699 dolarů (64 GB). V případě dvouleté smluvy si jej zákazníci mohou pořídit za 27,04 dolarů/měsíčně, respektive 29,12 dolarů/měsíčně.

Další překážkou je pak firmware telefonu. Ten musí Google upravit tak, aby se telefon neviditelně dokázal přepojovat z mobilní sítě na Wi-Fi. Ptgokud navíc telefon bude komunikovat skrz Wi-Fi vytvoří si vlastní VPN tunel kvůli ochraně před odposlechnutím. A nakonec bude firmware řešit i připojování na domácí síť, která by rozhodně neměla být zpoplatněna.

Rozšíření služby tedy bude závislé na tom, s kterými výrobci telefonů se Googlu domluví. A i kdyby přesvědčil Androidí výrobce, stále tu zůstane Apple, jenž má v současné době poloviční zastoupení mezi smartphony na americkém trhu.

Specifický trh

Google si pro start služby vybral domovské Spojené státy. Tamní telekomunikační trh však můžeme nazvat ještě specifičtějším než v Česku. Zatímco u nás kupujeme telefon zvlášť a operátora bereme jako zprostředkovatele služby, ve Spojených státech je operátor chápán spíše jako prodejce telefonu, kde jsou komunikační služby sekundárním produktem. S trochou nadsázky mnozí zákazníci ani netuší, že mají v telefonu nějakou SIM kartu od operátora – když si jdou pro nový telefon, zkrátka podepíší novou smlouvu. Google však žádné telefony nabízet nebude a bude poskytovat holé komunikační služby. Oslovení větší masy zákazníků tedy bude problémem.

Zatím však stále nevíme, kdy bude Project Fi oficiálně odstartován, jaké budou první reakce uživatelů a případná expanze do zahraničí je spíše teoretickou úvahou. V současné době tedy můžeme brát Project Fi podobně jako Google Fiber, v jehož rámci Google pokrývá americká města gigabitovým internetem. Do projektu jsou aktuálně zapojena 3 města.

Diskuze (8) Další článek: AMD chystá nové hybridní čipy, současné zřejmě zlevní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,