Prohlédněte si přes 100 odtajněných záznamů atomových výbuchů

Spojené státy provedly více zkoušek jaderných zbraní, než jakýkoliv jiný národ v historii. Oficiálně se jedná o 1054 testů. Patří mezi ně i 210 atmosférických nukleárních zkoušek, které se uskutečnily v letech 1945 až 1962 – a každou jednu z nich natáčely desítky kamer. Díky tomu vznikly tisíce fascinujících videí.

Tento týden odborníci z Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) zveřejnili 62 právě takových záznamů na YouTube. Jde vlastně už o druhou „porci“ – první se na zmíněném serveru objevila letos v březnu.

Současný playlist LLNL tedy zahrnuje 125 položek. Nutno dodat, že inkriminovaná videa jsou nejen vizuálně zajímavá, ale navíc pomáhají rozvíjet simulace pro virtuální nukleární testy.

Ochutnávka: Operation Teapot - Turk 28141 (LLNL, CC BY-NC-SA 4.0)

Více videí zde:​ LLNL Atmospheric Nuclear Tests

Když byl zbraňový fyzik Greg Spriggs před deseti lety požádán, aby takovou simulaci napsal, zjistil, že jeho výpočty neodpovídají záznamům jaderných zkoušek z padesátých a šedesátých let. Teprve nové analýzy těchto videí dokázaly odhalit, že původní měření byla nesprávná a to až o 20-30 %.

„To je důvod, proč je tento projekt tak důležitý. Poskytuje údaje, které potřebují naši fyzici, aby zajistily, že náš odstrašující nástroj zůstane do budoucna životaschopný,“ uvedl Spriggs.

Greg a jeho spolupracovníci tedy usilovně pátrají po starých nahrávkách, obnovují je a některé zpřístupňují veřejnosti. Během posledních pěti let jich nalezli kolem 6500, přičemž k dnešnímu dni bylo naskenováno 4 200 filmů a 750 z nich bylo odtajněno.

Zdroj: LLNL

Diskuze (1) Další článek: Twitter našel cestu, jak obejít vlastní omezení, přidal funkci Vlákna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,