Prognózy nebezpečí zkraje roku 2010

Přinášíme vám další z pravidelných komentářů, tentokrát s odhadem počítačových nebezpečí pro rok 2010. Inspirací je nová zpráva 2010 Threat Predictions.

S přelomem roku jsme vám již přinesli různá shrnutí bezpečnosti 2009 i předpovědi s hlavičkou 2010. Právě odhady pro nový rok se občas liší, každý má totiž jiné názory a priority nebezpečí. Vlastní předpovědi publikovala také společnost McAfee, a to v nedávné zprávě 2010 Threat Predictions – čeho se tedy máme a budeme obávat?

Jako jedno z rizik zpráva uvádí, že se nové hrozby se i nadále budou šířit přes sociální sítě. V prostředí sociálních sítí, jako je Facebook, jsou uživatelé důvěřivější a ochotní následovat i na odkazy, které by jinak vzbudily jejich podezření. Služby pro zkracování odkazů, používané např. v síti Twitter, útočníkům dále usnadňují maskovat své aktivity a dostat uživatele na podvodné weby.

Sociální sítě a nejrůznější komunitní weby jsou samozřejmě již delší dobu kromě populární uživatelské zábavy zdrojem nebezpečí všeho druhu, a tak se dá podobný scénář skutečně očekávat i v aktuálním roce. Služby pro zkracování názvů bývají často podceňovány, ale právě ty potichoučku prožívají svůj pomalý, postupný boom. Útočníci se snaží oběti nalákat na podvodné stránky co možná nejsnadnějším způsobem, v čemž jim právě tyto služby poskytnou ideální nástroj. Samozřejmě nemusí jít jen o Twitter, ale oblibě se tyto maskované odkazy těší i v diskuzích, navíc v kombinaci s komentářovým spamem.

Online peníze bezpečnostní stálicí

Společnost McAfee dále ve své zprávě předpovídá, že malware bude kopírovat vývoj webových technologií.Nový operační systém Google Chrome, v němž se bude používat HTML verze 5, povede k dalšími přesunu aplikací z desktopu na internet a možnosti vytvářet „bohaté“ aplikace přímo v HTML. Útočníci samozřejmě budou tento trend sledovat a pokusí se napadat uživatele Google Chrome i webových prohlížečů s podporou HTML 5.

V rámci této předpovědi je dobré obecně se pozastavit nad online aplikacemi, hlavně těmi, které se snaží kompletně nahradit desktopová řešení. Nemusí zde tedy jít o programy psané pro Chrome OS, ale celkově spolupráci online – zde jak běžní uživatelé, tak větší či menší společnosti své informace svěřují vzdáleným úložištím, často bez tolik důležitých údajů, jak že jsou vlastně dokumenty chráněny. S tím, jak se stále více dat přesouvá online (včetně například vzdáleného zálohování), bude zajímavé sledovat, zda útočníci zvýší frekvenci útoků na takováto úložiště. I zde totiž platí, že čím je služba populárnější, tím více útoků proti ní lze očekávat.

klavesnice.png
Grafická klávesnice má chránit proti klasickým keyloggerům. Pokud vám však někdo stojí za zády, zajásá nad lehkým odpozorováním. Případně si dělá zálusk i speciální „mouselogger“

Pokračovat by měl také vzestup trojských koní zaměřených na internetové bankovnictví. Tento typ podvodů bude stále sofistikovanější. Trojské koně budou modifikovat prostředí webového prohlížeče tak, aby uživatel byl přesvědčen, že provádí požadovanou transakci. Malware se přizpůsobí nastavení bankovního účtu i zvyklostem uživatele (limity apod.), takže žádné podezřelé chování mnohdy nezaznamenají ani banky.

Online bankovnictví se může stát terčem různých útoků, příkladem z minulosti budiž například speciální škodlivý kód, který fungoval jako keylogger, specializoval se však na grafickou klávesnici. Ta má zabránit klasickým keyloggerům v odchytávání stisknutých kláves při přihlašování, byla na ni nastražena obdobná past: „mouselogger“ sledoval, v jakých místech grafické klávesnice uživatel klepe myší, a tyto souřadnice ukládal. Šlo sice jen o pár specializovaných útoků, nicméně zajímavých. Klasikou v oblasti peněz online a loudění přihlašovacích informací byl, je a ještě asi delší dobu bude klasický phishing.

Čeho se budeme bát?

Stranou kromě obecných analýz nezůstávají ani konkrétní aplikace. Prognóza varuje, že podvodníci budou dále zneužívat zranitelnosti v Adobe Readeru a přehrávači Flash. Produkty společnosti Adobe pro zpracování formátů PDF a Flash jsou velmi rozšířené, a proto jsou tyto aplikace oblíbeným cílem i pro počítačové zločince. Pokusy zneužít zranitelností v produktech Adobe budou letos pravděpodobně ještě častější než u aplikací sady Microsoft Office.

Pokud si chcete kompletní zprávu McAfee přečíst, najdete ji přímo na webu pod názvem 2010 Threat Predictions. Jaké hrozby očekáváte vy osobně a co bude podle vás největším počítačovým nebezpečím v roce 2010? Podělte se o svůj názor v diskuzi pod článkem.

Diskuze (5) Další článek: Úmrtní list Michaela Jacksona unikl na internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,