Prodeje počítačů jsou nejhorší od roku 2007, růst se daří jen HP

Analytická společnost Gartner zveřejnila nové statistiky z pohledu prodejů počítačů a stále to vypadá velmi špatně, a to v celosvětovém měřítku.

Prodeje za druhé čtvrtletí tohoto roku byly totiž nejhorší od roku 2007 a jedná se už o 11. čtvrtletí za sebou, kdy dochází k poklesu prodejů počítačů (do tohoto označení patří i notebooky a hybridy). Celosvětově se prodalo celkem 61,1 milionů počítačů, zatímco v minulém roce ve stejném čtvrtletí to bylo 63,9 milionů počítačů.

Klepněte pro větší obrázek
Statistiky prodejů počítačů za druhé čtvrtletí tohoto roku dle Gartneru

Nejvíce se dařilo růst HP, které je jedničkou na trhu s 20,8% tržním podílem a 12,69 miliony prodaných počítačů za druhé čtvrtletí. V těsném závěsu je dřívější jednička Lenovo s výrazným poklesem o 8,4 %, na třetím místě je Dell, který už pět čtvrtletí za sebou mírně roste (+1,4 %) a po něm Apple, který si udržel přibližně stejné prodeje. Výrazné poklesy prodejů ale zaznamenal Asus (-10,3 %) a Acer (-12,5 %).

Podle odhadů Gartneru za další celkový pokles může mírné zvýšené cen operačních pamětí, SSD a displejů, což sice někteří výrobci vzali na sebe a ukrojili už z vlastní malé marže, ale někteří to přenesli na zákazníky v podobě mírně vyšší koncové ceny za daná zařízení. Trh také částečně ovlivňují prodeje levných chromebooků, které jsou populární hlavně v USA a jejichž prodeje za minulý rok vyrostly o 36 %, zatímco počítačový trh měl pokles o 6 %.

Diskuze (9) Další článek: Rozlučte se s Messengerem bez reklam. Facebook spouští nový reklamní systém přímo v komunikátoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,