Přivítejte Baboom, streamování hudby od Kima Dotcoma

V pondělí byla spuštěna další streamovací hudba. Víc než o konkurenci pro Spotify a Apple Music se jedná o platformu, kam budou mířit nezávislí umělci.

Že Kim Dotcom plánuje spustit hudební službu, víme už dost dlouho. Poprvé se o jeho plánu začalo mluvit v roce 2012, reálné obrysy však Baboom dostal až minulý rok v létě, kdy jej Dotcom ukázal zároveň se svým novým albem. Dokončení služby však trvalo ještě další rok a až toto pondělí se služba dočkala oficiálního spuštění. Ačkoliv se může zdát, že se jedná o další konkurenci pro Spotify, Rdio a nyní i Apple Music, není tomu tak. Baboom vsází na nezávislé interprety a především na principy Fair Trade. Ty se mají promítnout jak do přístupu k uživatelům, tak samotným umělcům.

Bez vydavatelů

Jen stěží si můžeme představovat Dotcomovu streamovací službu spojenou s hudebními vydavateli. Člověk, který vybudoval Megaupload postavený kolem warezu a další webové uložiště Mega by mohl jen těžko spolupracovat se společnostmi, které profitují z poplatků za autorský obsah. Proto je Baboom vystavěn kolem nové politiky štědřejší k interpretům. Těm poteče celých 90 % příjmů a pouhou desetinu si ponechá samotný Baboom. V rámci iniciativy Fair Trade Streaming mohou umělci přímo na webu vidět, kolik jim vydělalo které album či skladba. Navíc Baboom přišel i s další motivací pro umělce. Pokud se mezi jejich followery zařadí platící uživatelé, i z tohoto příjmu dostanou svůj podíl.

1.jpg
Webové rozhraní Baboom

Nezávislý Apple Music

Pokud bychom měli fungování nové služby přirovnat k některé ze stávajících, pak je to jednoznačně Apple Music. Kromě tradičního streamování ve webovém rozhraní nebo mobilních aplikacích totiž nabízí i možnost nákupu – tedy podobně jako je Apple Music propojen s iTunes Store. Umělci zde inkasují jak za streamování, které generuje u neplatících uživatelů zisk z reklam, tak za běžné prodeje skladeb i celých alb.

Ze strany uživatelů je Baboom přívětivější než tradiční platformy určené pro mainstreamovou hudbu. Umožňuje stažení zakoupené hudby v bezeztrátovém formátu FLAC i jako běžné MP3. Stejné nastavení kvality ostatně nabízí i webový přehrávač; mezi mainstreamovými službami umožňuje bezztrátový stream pouze Tidal. Ceny si zde nastavují samotní umělci nezávisle na Baboom. V současné době zde můžete potkat jak alba, která si můžete kompletně stáhnout za pár dolarů či zcela zdarma, tak i ta za 15 dolarů. Pokud však kliknete na album zdarma a zvolíte možnost Koupit, můžete v rámci „pay what you want“ interpretovi libovolnou částku odeslat.

3.jpg
Streamovat lze bezztrátově i v nižších ztrátových kvalitách

Tvůrci služby však mluví o tom, že se rozhodně nechtějí omezovat pouze na nezávislé umělce, kteří nejsou zastupování tradičními vydavateli. Na Redditu jeden ze zástupců společnosti píše, že by tyto umělce rádi v nové platformě přivítali. Většinou to však není otázka interpretů, ale vlastníků práv k jejich hudbě – tedy vydavatelů. I přesto se však jedno známé jméno objevilo – na Baboomu působí Moby. Jeho profil zatím neobsahuje žádnou hudbu a je pouze propojený s jeho Twitterem a Instagramem.

Použitelný i zdarma

Měsíční částkou, kterou uživatelé zaplatí za prémiový účet, se Baboom od mainstreamové konkurence příliš neliší. Kvůli svému původu je nastavena na 10 australských dolarů, což je v současné době přibližně 170 Kč. Za tuto částku se především zbavíte reklam a do své sbírky budete moci přidat neomezený počet skladeb. V rámci bezplatného účtu je sbírka omezena na 100 skladeb – tedy nějakých 7 alb. Právě sbírka je jedinou možností, jak z Baboom streamovat hudbu na mobilních zařízeních. V aplikacích pro iOS a Android totiž zcela chybí možnost procházet a vyhledávat hudbu, která je na Baboom dostupná.

4.jpg
Omezením je především velikost sbírky a reklamy

Platící uživatelé by v budoucnu měli dostat přístup k limitovanému obsahu a zároveň by jim mělo být umožněno nakupovat vstupenky na koncerty svých umělců. V současné době si lze maximálně prohlédnout kalendář, v němž jsou vidět koncerty sledovaných interpretů.

Vlastní cloud

Baboom nabízí možnost, která je dostupná v Google Play Music a do jisté míry díky iTunes Match i v Apple Music. Každý uživatel si totiž může nahrát do cloudu svoji hudbu, která potom bude vždy přístupná v mobilních aplikacích i ve webovém přehrávači. I tato hudba se započítává stejně jako playlisty do vaší sbírky a ukrajuje z neplaceného limitu sta skladeb. Nahrávat lze hudbu ve formátech MP3 a FLAC. Tím se liší Baboom od dvou zmíněných služeb, které nahranou hudbu konvertují do ztrátového formátu.

2.jpg
Baboom může sloužit i jako osobní hudební cloud

Baboom přichází po dlouhých letech vývoje a snaží se zaujmout zcela jiným přístupem k interpretům, ale i uživatelům, kteří mohou hudbu stahovat v tradičních formátech. Zaměřením na nezávislé umělce tedy odpadá jakákoliv schopnost konkurovat největšímu Spotify nebo Applu. Pokud se v hudebním průmyslu neodehraje obří revoluce, na streamovací službě Kima Dotcoma mainstreamové umělce potkáme jen těžko.

Diskuze (10) Další článek: Detaily o architektuře Skylake od Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,