Facebook | Fake News

Přispíváte na Facebook příliš často? Budete pro něj podezřelý spamer, který šíří fake news

Facebook rozpoutal nekonečnou válku proti fake news a jeho nejnovějším počinem je změna algoritmu zobrazování news feedu. Nově bude znevýhodňovat ty uživatele, kteří sdílí za den přílišné množství odkazů a příspěvků.

I když se to nemusí na první pohled zdát, podle Facebooku je spojitost mezi sdílením velkého počtu příspěvků a šířením fake news natolik velká, že bude tyto uživatele automaticky znevýhodňovat nehledě na obsah, který sdílí. Jakmile budete publikovat více jak 50 příspěvků denně, rapidně vám sníží dosah mezi přáteli a sledujícími. Pravděpodobnost, že sdílíte sdílíte nekvalitní obsah zahrnující clickbaitové články, hoaxy a zavádějící zprávy je prý velmi velká.

Fake News: Silná internetová zbraň, proti které se těžko brání

Adam Mosseri, člověk odpovědný za news feed, navíc tvrdí, že ve Facebooku jsou si jistí, že se nejedná o boty automaticky sdílející články, ale reálné osoby.

Toto omezení se týká pouze osobních profilů a drtivá většina uživatelů jej vůbec nepocítí, stránkám se pak vyhne úplně. Na ně se snaží zaměřit jinými nástroji, například možností nahlásit falešné zprávy či zobrazováním novinek i z jiných zdrojů.

O fake news jsme se bavili v Týdnu Živě:

Diskuze (8) Další článek: Wikileaks: CIA má nástroje i na šmírování Linuxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,