Internet | Afrika

Přetrhl se jeden jediný kabel a západní Afrika byla málem bez internetu

Když v Evropě přerušíte některý s páteřních telekomunikačních kabelů, bude to sice problém, některé služby nebudou fungovat, nebo budou přetížené, ale naprostý internetový blackout nenastane, pakety si totiž do cíle najdou alternativní cestu – ostatně to je princip internetu. Pokud však žijete v Mauretánii, nastane krize. Teď ji na blogu popsali experti z Oracle Dyn.

Země na západním pobřeží totiž k internetu váže především podmořský kabel ACE a zejména ty nejmenší a nejchudší žádné státy jiné připojení ani nemají. Když tedy na sklonku března došlo na kabelu k havárii, desítka zemí Afriky byla rázem bez internetu, anebo se konektivita výrazně zhoršila.

8b80b055-b2c8-4df6-b926-1827bc5d73ac
Podmořský kabel ACE spojuje Francii se západem Afriky. Pro některé chudé země je to jeden z mála způsobů, jak být vůbec online.

Zatímco u některých došlo jen ke zpomalení, protože data tekla alternativními (ale pomalejšími) linkami, zmíněná Mauretánie byla bez nadsázky zhruba 48 hodin offline. Naprosto.

Jak velké škody to napáchalo? Mauretánie má tři miliony obyvatel a patří k nejchudším zemím světa – bydlet byste tam asi opravdu nechtěli. Internetová penetrace je poměrně nízká (okolo 18 %), k webu zde tedy přistupuje okolo 780 tisíc obyvatel. Právě ti se dva dny nepodívali na Facebook.

4e36e421-fedd-4a90-a3c8-bde0d89a03e8
Výpadek internetu v několika afrických zemích podle Oraclu. Zatímco třímilionová MAuretánie byla bez internetu celé dva dny, v Sieře Leone se výpadek projevil prvním silným propadem. Za tím druhým a absolutním nejspíše stály tamní volby.

Pokud však k Mauretánii připočítáme i surfaře z okolních devíti zemí, kterých se přetržený kabel také dotkl, havárie postihla až několik milionů surfařů a to už je poměrně vysoké číslo.

Nutno však podotknout, že se brzy ukázalo, že v některých zemích nebyl nejspíše na vině kabel, ale volby. Jiný kontinent – jiné mravy, takže v takové Sieře Leone, kde se v inkriminovanou dobu skutečně konaly volby, za nedostupností internetu nemohl kabel, ale vládnoucí režim, který prostě stiskl červené tlačítko a na pár hodin všechny odpojil od sítě-

Diskuze (16) Další článek: Steve Wozniak končí s Facebookem. Nelíbí se mu, že stále vydělává na soukromých informacích uživatelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,