Apple | Historie | Steve Jobs | IT Osobnosti

Před osmi lety zemřel Steve Jobs. Applu se daří i bez něj

  • 5. října 2011 Steve Jobs podlehl rakovině
  • Nechal za sebou silný odkaz, vzpomínají fanoušci i Apple
  • Jobs zásadně změnil několik oblastí lidského konání

Dnes je to osm let, kdy zemřel Steve Jobs, jedna z nejvýznamnějších osobností světa počítačů, mobilních telefonů a hudby. Spoluzakladatel společnosti Apple se velkou měrou zasloužil o podobu stávajících osobních počítačů a z Applu udělal nejhodnotnější firmu světa. Jobs zemřel 5. října 2011 po dlouholetém boji s rakovinou.

Steve Jobs založil firmu Apple v roce 1976 společně se Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem (ten záhy z firmy odešel). Vrhli se na vývoj a výrobu osobních počítačů a v roce 1984 přivedli na trh Macintosh, osobní počítač typu „vše v jednom“ ovládaný skrze grafické prostředí a myš.

Jobs ztratil nad vedením Applu kontrolu a o rok později byl z firmy vykázán, ovšem v roce 1996 přišel jeho velký návrat. Stagnující Apple dokázal dostat ze dna na technologickou špici. Podílel se na vývoji počítačů iMac, přehrávačů hudby iPod, mobilních telefonů iPhone či tabletů iPad. Dokázal nastavit technologické trendy a určil směr vývoje celému odvětví.

Bohužel se ale Steve Jobs musel věnovat i jinému soupeři, než jen konkurentům na trhu. Dlouhé roky bojoval s rakovinou slinivky, což ho přinutilo nejprve k několikaměsíční přestávce ve funkci nejvyššího šéfa Applu, později k přenechání postu Timu Cookovi. Krátce po své rezignaci těžké nemoci podlehl.

Po jeho skonu panovaly i mnohých obavy, že Apple ztrátou silného vůdce ztratí i ze své dravosti a firma postupně zeslábne. Obavy to ale byly plané, cena akcií od té doby stále strmě roste a z Applu se stala nejhodnotnější firma světa.

Co však přece jen chybí, to jsou prezentace Steva Jobse a jeho „one more thing“. Prezentace Applu jsou v posledních letech trochu nezáživné a produkty povětšinou představují pouze evoluci těch stávajících. Na druhou stranu hodinky Apple Watch jsou lídry trhu a vznikly již po odchodu Jobse, stejně tak spousta nových služeb Applu úspěšně boduje. 

Připomeňte si, jak Steve Jobs představil první iPhone:

Váš názor Další článek: Horší vzduch, více domácího násilí. Spojitost je až nápadně vysoká, ale zatím nevíme proč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,