Apple | Právo

„Právo na opravu“ se firmám vůbec nelíbí, bojuje proti němu Apple i John Deere

  • Nový zákon má umožnit fungování nezávislých servisů i domácí opravy
  • Applu a dalším firmám se takové opatření nelíbí
  • Výdělky autorizovaných servisů by mohly výrazně klesnout

Na konci ledna jsme poprvé psali o návrzích zákona, jehož přijmutí by mohlo zásadně změnit servisování a opravy elektroniky. Tzv. Právo na opravu totiž má výrobce donutit ke zveřejňování servisních manuálů a především veřejně prodávat náhradní díly ke svým produktům. Nyní jsou v drtivé míře dostupné pouze autorizovaným servisům. Typickým příkladem je Apple, kdy mohou opravy iPhonu provádět pouze schválené subjekty.

A právě cupertinská společnost je jednou z těch, které proti návrhům zákona bojuje nejhlasitěji, a to v souvislosti s jeho prvním projednáváním v Nebrasce. Kromě tohoto státu byl návrh na přijetí podán také v Illinois, Kansasu, Minnesotě, New Yorku, Massachusetts, Tennessee a Wyomingu.

Klepněte pro větší obrázek
Ceny oprav iPhonu ve Spojených státech

Pro web Motherboard popsala senátorka Lydia Braschová absurdní argumenty Applu, kterými se snaží přesvědčit výkonnou moc k tomu, aby zákon zarazila – ze státu by se prý stala Mekka pro hackery. Lobbista Applu Steve Kester bohužel argument nijak nerozvinul a není tak zřejmé, jak by hackeři využívající nový zákon měli škodit.

Narážíme však na stejnou strategii Applu, kterou před sedmi lety společnost zvolila při boji proti jailbreaku. Ten byl totiž na federální úrovni uznán jako legálním zásahem uživatele do svého zařízení, proti čemuž se Apple snažil zákonodárce přesvědčit několika katastrofickými scénáři. Hackeři využívající iPhony s jailbreakem prý dokonce mohou ohrozit samotné operátory a shodit jejich sítě. Nevole Applu je však celkem pochopitelná – pokud uživatel svůj telefon vybaví jailbreakem a osvobodí jej z uzavřeného systému Applu, získá možnost instalovat aplikace z cizích zdrojů, z nichž Apple nemá podíl ze zisku.

Scrn-03-08-001.png
Díky webům jako je iFixit sice víme, jak se do iPhonu dostat, nicméně sehnat originální náhradní díly je nemožné. To by měl navrhovaný zákon změnit

Naprosto stejnou situaci se nyní snaží Apple a další výrobci vyřešit v souvislosti s právem na opravu. Pokud by totiž museli podle zákona zveřejnit vše potřebné pro opravy, včetně softwarových nástrojů nebo třeba podrobného popisu chybových kódů, výrazně by se zmenšilo pole působnosti pro autorizované servisy a zároveň by skončila jejich monopolizace. Díky novému zákonu by mohly vzniknout nejen servisy nezávislé na konkrétní společnosti, ale jednodušší opravy by zůstaly v rukou schopných uživatelů.

Tahle možnost samooprav se ale primárně nedotýká kategorie elektroniky. Ačkoliv je možné i v domácích podmínkách vyměnit například tlačítka nebo displej iPhonu, jen málokdo k takovému zásahu přistoupí. Naprosto odlišná situace ale panuje v odvětví, díky němuž se o tomto zákonu jako první mluví v Nebrasce – zemědělských strojích či nářadí. Tady by se mohlo zdát, že jsou opravy samotným majitelem logickou věcí, nicméně u moderních strojů to zdaleka neplatí – často jsou to podobně uzavřené stroje jako zmíněná elektronika. Dalším výrazným odpůrcem zákona je tedy John Deere, tradiční výrobce traktorů a dalších strojů. Pokud by musel zveřejnit manuály pro opravy a dodávat náhradní díly i do nezávislých servisů, zisky z oprav by mohly citelně klesnout.

Pokud dojde ke schválení zákona v Nebrasce, dá se předpokládat i jeho další rozšíření do dalších států v USA. Stejně tak bychom ale uvítali podobnou iniciativu také na evropské úrovni.

Diskuze (118) Další článek: Známý hacker iPhonů a PlayStationu 3 si objednal Teslu. Dostal ale varování, že hackování může znamenat vězení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,