Prahou pochodovali Anonymous. Proti NSA a dalším

Praha byla jedním ze 450 míst po celém světě, kde 5. listopadu vyšli do ulic příznivci Anonymous, WikiLeaks, Edwarda Snowdena a podobně. V Česku jich nebylo mnoho.

Vedle proslulého „koně“ na Václavském náměstí je přistaveno auto s reproduktory, ze kterých hraje skladba nekonvenčního českého rappera Řezníka. Jeho text poukazuje na prohnilost globálního „systému“ a výrazné rýmy lákají kolemjdoucí. „Kámo, to jsou divný masky, co?“ baví se procházející mladíci. Je tohle minulo a zdá se, že i mnoho dalších Čechů. Ty masky jsou již tradičním symbolem Anonymous a právě tu má začít pochod Prahou. Demonstrace za mnoho věcí.

„Protestujeme proti mnoha věcem,“ mluví do megafonu nevýrazně jeden z organizátorů celé akce. „Demonstrujeme naše odhodlání se vším něco dělat.“ Lidi, kteří přišli akci podpořit, si museli na úvodní řeč poněkud počkat. V megafonu totiž „došla šťáva“ a v ne zrovna teplém počasí se čekalo na nové baterie. Zejména mladí lidé mezitím kreslili různé protestní transparenty, všude byla cítit marihuana a kolem zmiňovaného automobilu polepeného logy Pirátské strany se s plechovkou Braníku v ruce neustále procházel usměvavý předseda Pirátů Ivan Bartoš.

I on si po úvodní krátké řeči vzal proslov a s frázemi jako, že „se pořád něco děje“ a podobně vyzval účastníky k poklidnému pochodu Prahou až na Hrad. A cože se to vlastně děje? Prakticky všechno a každý z účastníků demonstrace měl trochu jiné důvody na ní přijít. Někomu vadí války, jinému korupce a establishment, dalšímu rozpínání nadnárodních korporací, neobjektivní zpravodajství v médiích, lži a rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými, a někdo je pobouřen aférou kolem internetových sledovacích aktivit NSA.

Hacker a další

Na internetových diskusích českých Anonymous se před začátkem akce často řešilo, že tento pochod nemá žádné jasné téma. On ho ale z podstaty mít neměl. Praha totiž byla jedním ze zhruba 450 míst po celém světě, které se 5. listopadu vydaly na pochod nazvaný Milion Mask March. Cílem toho všeho bylo poukázat na „všechno“ špatné, co se na světě děje.

IMG_00000403.jpg

Pátý listopad rozhodně není pouze aktivitou Anonymous, i když fungování je této skupině velice podobné – nikdo nepůsobí jako oficiální organizátor, nikdo není ve vedení a nejsou žádné oficiální webové stránky. Akce je určena všem příznivcům Anonymous, WikiLeaks, Edwarda Snowdena a dalších whistleblowerů, hnutí Occupy, hacktivistů, Pirátské strany a podobně.

Masky nyní využívané Anonymous byly dominantním symbolem celé akce. Pátého listopadu v roce 1605 totiž Guy Fawkes, podle něhož je maska inspirována, neúspěšně zaútočil na britský parlament. I když je dnes označován za teroristu a i Anonymous ho často označují za prázdný symbol, jeho boj proti systému k užití masky inspiroval. „Dnes už ale není zapotřebí násilí, abychom dali najevo svou nespokojenost, není třeba radikálních činů. Nemusíme umírat jako Guy, nejsme totiž sami. Je nás mnoho, někteří kdesi v hloubi cítí a jiní už dávno vědí, že přichází doba, kdy se neudržitelný stávající systém musí nutně dočkat zásadních revizí,“ vysvětluje jeden z textů na sociálních sítích.

IMG_00000417.jpg

Sympatie k Anonymous, Pirátům a dalším podobně smýšlejícím jedincům a organizacím zaplnily i loňský pochod Prahou poukazující na tehdy hojně kritizovanou smlouvu ACTA. Toto jednotné zacílení a masám bližší téma (zaujalo soukromí na internetu či stahování obsahu) přilákalo značné množství lidí. Pátý listopad na tom byl jinak a jasná neuchopitelnost v českém hlavním městě nijak nerezonovala, na rozdíl od jiných metropolí. K pochodu se vydaly desítky, ne stovky lidí.

„Já jsem tu zejména kvůli skandálním odhalením Edwarda Snowdena ohledně NSA a jeho sledování na internetu,“ říká jeden mladý muž pod maskou. V krátkém rozhovoru mluví o tom, že by rád zburcoval českou Anonymous komunitu, ale potýká se s její nízkou aktivitou a nezájmem. „V mnoha dalších zemích je tento pochod obrovsky populární, stejně jako Anonymous a další jsou velice aktivní a schopní. V Česku skoro vůbec,“ stěžuje si. „Myslím si, že to reflektuje celkový nezájem Čechů o problémy a dění kolem. Podívejte se třeba na volební účast.“

IMG_00000421.jpg

Je tu i jeden muž, který se pod maskou označuje za programátora s tím, že občas nemá daleko k tomu „se někam různými způsoby dostat“. Příznivec hackování a otevřeného softwaru mluví hlavně o tom, že je důležité, aby lidé začali používat softwarové nástroje jako Tor či vyhledávač DuckDuckGo a nesvěřovali svá data velkým gigantům.

Průvod masek

Pochod občas působí jako zajímavá směsice lidí. Jedni nesou cedule s transparenty hlásající svobodu a mluví o rozpínání nadnárodních podniků a nadvládě bohatých, vedle nich nicméně pochodují jiní účastníci s kávou v kelímku od gigantického kavárenského řetězce. Stejně tak si někteří masku Guye Fawkese nakreslili na obličej nebo sami vyrobili z papíru, někteří si ale koupili kvalitní kousek ve vinohradském obchodě s komixy.

Tento pochod za lepší svět postupně míří starým městem lemovaným moderními obchody globálních značek. Míjí hromady lidí, kteří si více než sdělení všímají oněch masek. Na dotazy, zda ví, co tyto pokrývky obličeje symbolizují, spíše kroutí hlavou. A na vysvětlení často reagují slovy „hmm, hmm, aha, aha“ a jdou dále.

IMG_00000399.jpg IMG_00000407.jpg IMG_00000410.jpg
IMG_00000408.jpg IMG_00000409.jpg IMG_00000415.jpg

Diskuze (41) Další článek: Windows 8 se dočkal doku pro Metro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,