Česko | Nanotechnologie | Respirátor

Pozor na falešné roušky. Technická univerzita v Liberci se na ně podívala pod elektronovým mikroskopem

Letošní pandemie koronaviru dostala i k širší veřejnosti jedno nové slovní spojení: nanovlákenná membrána. Zkraje roku to byl zejména brněnský Respilon, který už nějaký čas nabízel takto vylepšené nákrčníky třeba pro alergiky.

Na jaře se začala zhoršovat situace v celé Evropě a přísná protiepidemická nařízení nakonec dorazila i do České republiky. Technologii nanovlákenné membrány začali používat i další výrobci roušek a respirátorů. Dnes je u nás zastřešuje zejména Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

15f45362-0d7d-45ff-b2e7-cd10908a5e8c
Snímek z elektronového mikroskopu a kontrola otvoru v membráně, který v tomto případě dosahuje velikosti 31 mikrometrů. O nanomateriálu tedy nemůže být řeč.

Na jaře byl po nových technologiích opravdu hlad, a tak si ohromného zájmu o FFP2 roušky s nanovlákny samozřejmě všimli i podvodníci, anebo alespoň obchodníci, kteří často v Asii nakoupili takto vylepšené ústenky, roušky a respirátory, byť ty s nanomateriálem neměly vůbec nic společného.

Není divu, míru ochrany, respektive přítomnost nanovláken v nitru membrány, lze totiž ověřit v podstatě jen laboratorně.

Liberecká univerzita otestovala roušky

Několik produktů, které slibovaly tento způsob filtrace a v posledním roce se objevily na pultech obchodů či v nabídce e-shopů, zkontrolovali vědci z Technické univerzity v Liberci, kteří formou nezávislého slepého testu a ve dvou laboratořích vše důkladně analyzovali včetně pořízení snímků na elektronovém rastrovacím mikroskopu.

93e5e642-5325-4c48-8291-07c2d2707c8f26d4b83d-e4df-4947-a9e7-4da13f33a28f88e067d4-c38b-4e3a-a113-98665a0d860b
Popisky na obalech roušek VINATEX, TNG a SMART SHIELD slibují jakýsi „nano materiál,“ podle laboratorního testu na liberecké technice žádnou nanovlákennou textilii neobsahují.

Tři z šesti testovaných roušek byly z dovozu, zbývající tři typy roušek vyrábějí tuzemští výrobci. Zatímco nanoroušky tuzemských výrobců obsahovaly nanovlákenný filtr, všechny tři dovozové neměly s touto technologií naprosto nic společného. Snad jen popisky na obalech a v popisech na e-shopech.

Testované roušky, které neobsahovaly nanotextilii:

  • TNG Rouška 3-vrstvá, dodavatel: REMOSKA s.r.o.
  • VINATEX Fabric Mask, dodavatel: EUROVINA Travel s.r.o.
  • SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLab™, dodavatel: umbrellaline 2010 s.r.o.

Testované roušky, které obsahovaly nanotextilii:

  • BreaSAFE® COMMUNITY MASK, dodavatel: PARDAM NANO4FIBERS s.r.o.
  • SpurTex® PP (VS), dodavatel: SPUR a.s.
  • YourMask N4H NANOFIBER, dodavatel: SEN WORLD s.r.o.

Na pochybnou kvalitu zahraničních roušek upozorňovali experti na elektronovou mikroskopii už během první vlny pandemie letos na jaře.

Ve třech ze šesti roušek nebyla žádná nanovlákenná textilie ani jakékoliv jiné nanoobjekty, které by technologicky zvyšovaly filtrační funkčnost roušek.

V těchto třech rouškách jsme našli pouze mikrovlákenné textilie. Když například jeden z výrobců vyrobil z příze, kterou označil za nanomateriál, tkaninu, kde se vlákna vzájemně kříží, vytvořil tím membránu, která je pro filtraci velmi malých objektů, jako jsou bakterie či dokonce viry, naprosto nevhodná. V místech, kde dochází ke křížení osnovy a útku, jsme zaznamenali průduchy o velikosti až 30 mikrometrů. To je v přepočtu 30 000 nanometrů. Když uvážíme, že koronaviry SARS-CoV-2 mají velikost 80 až 150 nanometrů, umožňují jim takovéto póry v mikrovlákenné textilii bezproblémový průnik rouškou,

Pavel Kejzlar, vědecký pracovník TUL

Dovozci a distributoři pochybných nanoroušek z Asie v e-shopech zpravidla prezentují certifikáty z domovských zemí a posudky, které nemají žádnou souvislost s údajnou nanovlákennou membránou uvnitř. Pravost podobných dokumentů zároveň nelze prakticky nijak ověřit, protože nepocházejí od důvěryhodné autority.

cfc45ead-66f3-415d-ba0e-390dd490176d
Srovnání membrány v roušce TNG a skutečné nanovlákenné membrány v roušce BreaSAFE

Mezi obličejem a rouškou je kvůli dechu uživatele vysoká vlhkost vzduchu. Kapénky s viry, které vylučuje uživatel roušky, se vlivem vysoké vzdušné vlhkosti prakticky nevypařují, a proto zůstávají relativně velké. Díky tomu se lépe zachycují v textilním filtru.

Z druhé strany roušky je ale zpravidla mnohem nižší vlhkost vzduchu. Voda v kapénkách s viry se v otevřeném prostoru velmi rychle vypařuje. Než kapénka s virem doletí ze vzdálenosti jednotek metrů z vnější strany k roušce, zmenší se kvůli vypařování vody na průměr jen několika stovek nanometrů, které nejlépe zachytí nanovlákenný nebo kvalitní mikrovlákenný filtr.

Profesor David Lukáš, vedoucí týmu Nanovlákenné materiály TUL 

Autoři testu a tuzemské asociace proto doporučují, aby zákazníci vyžadovali doložení českého certifikátu, respektive certifikátu platného v České republice.

Stručně řečeno, pokud chcete mít při nákupu nanovlákenné roušky, filtru, respirátoru aj. co nejvyšší jistotu, pořiďte jej od tuzemského výrobce, jehož výrobní postupy jsou mnohem lépe doložitelné a hlavně vymahatelné.

Podívejte se, jak funguje eRouška:

Diskuze (50) Další článek: Zapomeňte na destičky. Raspberry Pi 400 je nový počítač zabudovaný do klávesnice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,