PowerPoint, OneNote a Outlook 2013 v kostce

Minule jsme se podívali na to, co nového přináši Word a Excel 2013. Teď přišla řada na PowerPoint, poznámkový blok OneNote a také pošťák Outlook ve verzi 2013.
Kapitoly článku

Minulé jste si mohli přečíst sumář novinek asi nejpopulárnějších programů z balíku Office. Nyní přichází řada na Outlook, PowerPoint a OneNote.

PowerPoint

PowerPoint je synonymem nudy a zároveň standardem na poli zobrazení prakticky jakékoliv prezentace. Snad i proto se dočkal docela velké hromady úprav.

powerpoint.png
Nový PowerPoint 2013

Nové šablony

Ihned po spuštění nabídne PowerPoint hromadu nových šablon z databanky. Jsou ořezané pro širokoúhlé projektory a zpravidla nabízí i několik barevných variant. Vše si můžete prohlédnout ještě před výběrem té konkrétní.

nove sablony powerpoint.png  nove sablony powerpoint.png
Nové šablony pro PowerPoint a jejich barevné varianty

Práce s vektorovými objekty

PowerPoint získal možnost jednoduché práce s více objekty. Ty nyní můžete sloučit a rozdělovat a tak vytvářet nové odvozené objekty jako ve skutečném vektorovém editoru. Samozřejmě nechybí ani ruční úprava bodů objektů a křivek, takže si při troše umu sestrojíte z původního obdélníku jakýkoliv tvar – třeba klobouk.

slucovani.png  uprava bodu krivky.png  tvary.png
Základní práce s vektorovými tvary – kombinací a úpravou bodů sestrojíte skoro libovolný tvar

Přibylo také kapátko, objektům tedy přidělíte libovolnou barvu podle již existujícího grafiky na plátně. Při posouvání objektů se zároveň zobrazují vylepšené pomocné čáry, které vám poradí, kam umístit objekt, aby byl třeba zarovnaný v řadě s druhými a ve stejné vzdálenosti jako ostatní.

kapatko.png  vodici krivky.png 
Výběr barvy pomocí kapátka a vodící linky, které už byly v předchozí verzi, nově ovšem pomáhají objekt nejen zarovnat k ostatním, ale i nastavit stejnou vzájemnou vzdálenost (všimněte si šipek mezi objekty)

Stejně jako u ostatních programů Office 2013 můžete na plátno vkládat obrázky z webu a svého SkyDrive účtu. Co se objektů a tvarů týče, po ruce máte také nový postranní panel pro vektorové úpravy, které se dříve zobrazovaly v samostatném okně.

postranni panel.png
Postranní panel pro práci s objekty

Export do MP4

Předchozí verze PowerPointu umožňovala hotovou prezentaci uložit jako WMV video. Další verze používá mnohem rozšířenější MP4, hotové video tedy zobrazíte prakticky na jakémkoliv zařízení a velmi rychle jej zpracuje také YouTube.

Lepší grafy a tabulka

Grafy pro PowerPoint by měly být hezčí a jemnější, především ale jejich hodnoty můžete upravovat přímo z PowerPointu z integrovaného minisešitu. V dřívějších verzích se otevřel externí sešit v samostatném Excelu.

vkladani grafu.png
Práce s grafem v novém PowerPointu

Nové ovládání prezentace

Jakmile prezentaci spustíte, po ruce máte upravené ovládání – velín, kde vidíte poznámky ke konkrétnímu snímku a nástroje. Je to přehlednější než dříve, můžete si oblast na snímku přiblížit, aktivovat virtuální laserové ukazovátko nebo použít virtuální zvýrazňovač. V případě dotykové obrazovky samozřejmě můžete přecházet na další snímek pomocí šoupnutí.

prezentace.png
Prezentace (vlevo) a její nové ovládání (vpravo) tak, jak jej vidí pouze přednášející

Sdílení a spolupráce

Stejně jako další programy z nového Office i PowerPoint ve výchozím stavu ukládá prezentace na SkyDrive/SharePoint skrze který už můžete nastavit sdílení a můžete do tvorby zapojit více lidí. Prezentaci lze upravovat také ve webové podobě PowerPoint Web App, která je součástí SkyDrive.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,