Software | E-mail

Pošťák Mailspring zaujme ty, pro které je Thunderbird příliš složitý a ošklivý

Před šesti lety jsme vám představovali aplikaci Nylas N1, která chtěla pro poštovní klienty udělat to, co Chrome pro prohlížeče. Měla být rychlá, pěkná, jednoduchá. Po letech ale vývoj skončil a jeden z jeho autorů – Ben Gotow – založil nový projekt Mailspring, s nímž má velké plány.

Na první pohled vypadá stejně jako Nylas. Gotow jej ale výrazně přepsal (JS vyměnil za C++), takže je rychlejší a spotřebuje méně paměti. Tvůrce také kompletně otevřel zdrojové kódy a uvolnil je na GitHubu. Kdo nechce nic kompilovat, může si z oficiálních stránek zdarma stáhnout instalátor pro Windows, macOS a Linux.

Gotow však našel i vhodný obchodní model. Základní aplikace se všemi běžnými funkcemi je zdarma, za nadstandardní funkce využitelné hlavně u menších firem nebo profíků si nechá zaplatit osm dolarů měsíčně.

Zdarma dostanete klient, který si poradí s neomezeným počtem schránek (jen IMAP/SMTP), má mnoho motivů vzhledu i režimů zobrazení, nabízí pokročilý vyhledávač i hodně klávesových zkratek. Nechybí filtry, štítky, vlastní podpisy nebo šablony zpráv. Mailspring umí také upozornit na překlepy nebo přeložit cizojazyčné zprávy.

Co dostanete za 8 dolarů měsíčně?

S placeným účtem bude možné odeslání e-mailů naplánovat nebo nastavovat upomínky. Obojí funguje i v bezplatné verzi, je tam však omezení na určitý počet zpráv. Placená verze také umí stahovat a zobrazovat informace o firmách, které vám posílají zprávy.

Největším tahákem je ale upozornění na to, jestli a kdy si druhá strana e-mail přečetla a na které odkazy v něm klikla. Přímo u zpráv a odkazů je pak vidět stav, nechybí ale ani globální statistiky „úspěšnosti“ e-mailů. Podobné mechanismy se sledovacími prvky a odkazy se používají v marketingu snahou moderních poštovních služeb je tyto prvky spíš odstraňovat (viz Firefox Private Relay).

Přesto však někomu může přijít podobná funkce vhod, protože adresáta nijak viditelně neobtěžuje (na rozdíl od standardního „potvrzení o přečtení“, na které je třeba kliknout ručně.

Mailspring má ale v současnosti i několik nevýhod či háčků. Vzhled je sice líbivý, ale možná až moc strohý. Nemožnost si nastavit barvu štítků podle mě ztěžuje orientaci v inboxu. Český překlad je neúplný a zůstaly v něm chyby. Adresář kontaktů je až moc jednoduchý a místo kalendáře je tam zatím jen nefunkční maketa. Zapomenout také můžete na šifrování, vyhledávání duplicit a další pokročilé funkce. Ty by ale v budoucnu mohly přijít skrz doplňky třetích stran.

PS: Mailspring vás po instalaci vyzve k registraci účtu. Můžete to ignorovat, smysl má jen pro placený účet Pro.

Znáte českou poštovní aplikaci eM Client? Je také částečně zdarma:

Diskuze (16) Další článek: Vy a počítač: Drtivá většina z vás mění pokročilé volby na svém routeru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,