Podívejte se, kdo opravdu vyvíjí Linux

Vývoj Linuxu, který je dnes v nitru každé linuxové distribuce, ale třeba i Androidu, zastřešuje Linux Foundation. Od roku 2008 každý rok vydává sohrnnou statistiku.

Organizace Linux Foundation, která zastřešuje vývoj linuxového jádra, vydává od roku 2008 výroční zprávu o tom, kdo dnes vlastně Linux vyvíjí, jak je rozsáhlý, jak se dále nafukuje a tak dále. Nyní jsme se tedy dočkali v pořadí pátého vydání, které si v PDF můžete po registraci stáhnout z této adresy.

Linux tvoří jádro linuxové distribuce, která jej obaluje dalšími programy včetně textového a grafického rozhraní. Když jej na počátku 90. let Linus Torvalds představil světu, Linux se skládal z 10 239 řádků kódu C. Dnes je situace diametrálně odlišná, s každou novou verzí jádra se totiž počet řádků zdrojového kódu zvýší o několik set tisíc! Jak ukazuje tabulka níže, zdrojové kódy letní verze 3.10 se skládají z 43 029 souborů a 16 961 031 řádků.

Linux a počet řádků kódu.png
Verze Linuxu z poslední doby a jejich velikost podle zdrojového kódu

Je tedy zřejmé, že jádro už dávno nepíše pouze Linus Torvalds, který dnes na vývoj spíše dohlíží právě skrze nadaci Linux Foundation, ale hromada neznámých vývojářů, kteří přispějí třeba jen několika řádky kódu, a také obří firmy, které tímto způsobem Linuxu vrací to, co jim dal – nulové licenční poplatky. Na vývoji letní verze 3.10 se podílelo 1 392 vývojářů a 243 firem.

Počty vývojářů a firem.png
Počty vývojářů linuxového jádra

Podstatnou část práce ale nakonec udělá relativně malá skupina vývojářů. Jedním z největších přispěvovatelů v posledních letech byla třeba zarostlá legenda Al Viro a aktuálně pak specialista na programování pro ARM H Hartley Sweeten.

Vývojáři v psoeldním roce.png
Jednotlivci, kteří přispěli v letech 2012/2013 nejvíce změnami kódu Linuxu

Asi nebude překvapením, že z pohledu firem do vývoje linuxového jádra momentálně nejvíce zasahuje už tradičně Red Hat, dále Intel, Texas Instruments, méně známé Linaro, SUSE, IBM a konečně také Samsung a Google. Korejská velkovýrobna používá Linux ve své chytré spotřební elektronice a Google pak přispívá hlavně kvůli vývoji Androidu, který je taktéž postavený na Linuxu.

Firmy .png
Firmy, které skrze své vývojáře sponzorují vývoj linuxového jádra

A nakonec ještě jedna tabulka. Vývoj Linuxu je sice svobodný a do vývoje se může zapojit prakticky každý, ale to samozřejmě neznamená, že zde snad panuje nějaká romantická anarchie. Vývoj je organizovaný a rozdělený do mnoha sekcí, z nichž každá má svého správce. Ten je zodpovědný za to, aby se do kódu nedostal nějaký nesmysl, obecně nevhodný kód a tak dále. Teprve tito správci tedy rozhodují o tom, jak nakonec Linux bude vypadat.

Z hlediska firem provedl nejvíce revizí (signoffs) opět Red Hat, sama nadace Linux Foundation, Intel, ale na čtvrtém místě je už tentokrát Google, jehož programátoři taktéž administrují své sekce.

Firmy.png
Firmy, jejichž programátoři provedli nejvíce schválení nových změn kódu

Vývoj Linuxu byl tedy i v letech 2012 až 2013 poměrně živý a je v něm zainteresovaná hromada firem, pro které je dnes linuxové jádro alfou a omegou jejích podnikání. Ostatně Google nepoužívá Linux pouze v Androidu, ale stojí na něm a padají i všechna jeho datová centra, vyhledávač, Gmail všechny ostatní služby.

Diskuze (49) Další článek: Autobusy a vlaky Student Agency jsou v mapách Googlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,