Podívejte se, jak právě lidé z celého světa opravují Google Mapy

Díky službě Google Map Maker se mohli do tvorby internetových map zapojit i dobrovolníci z celého světa. Jejich práce byla ověřena a poté se skutečně nové body, linie a popisky zobrazily jak ve vlastních mapách, tak na virtuálním glóbu Google Earth.

map maker.png
Ha, tady je ale přece nová silniční spojka, musím to opravit!
Map Maker v praxi a na území, kde nemá Google své partnery

Map Maker není dostupný pro všechny regiony – spoléhá se na něj spíše tam, kde nemá Google zdroje od profesionálních kartografických firem. Mapuje se tedy zejména v zemích třetího světa a třeba i na Balkáně. Nedávno se nicméně pro mapování otevřely i Spojené státy. Má to své výhody, komunita totiž může rychleji zareagovat na změny ve svém okolí, které se do map od profesionálů promítnou třeba až po každoroční revizi.

Aby mohl upravovat mapy i naprostý laik bez jediného semestru kartografie, nabízí Google velmi jednoduché rozhraní, kde si v podstatě vyberete typ (silnice, železnice, atd.) a začnete kreslit jako v běžném vektorovém editoru, kde si můžete zobrazit třeba satelitní snímek.

map maker pulse.png
Kdesi v Nepálu právě Dambar Majhi kreslí horskou stezku, která v mapách Googlu zatím chyběla

Nebyl by to ovšem Google, aby společně s Map Makerem neuvedl i nějakou opravdovou „geekovinu“. Tou je v tomto případě téměř živý simulátor davových úprav v mapách. Jistě, toto zní docela kostrbatě, ale pokud navštívíte stránky Map Maker Pulse, bude vám vše jasné. Před vaším zrakem se totiž bude neustále natáčet glóbus Earth a v mapě pod ním se bude zobrazovat poslední komunitní mapová úprava. Google totiž zase o něco zrychlil a nyní po kontrole publikuje mapové změny už do několika minut. Budete k tomu pochopitelně potřebovat doplněk Earth pro webový prohlížeč. Ten je dostupný pro Windows, Mac OS X a prohlížeče IE, Firefox, Safari a Chrome.

Diskuze (24) Další článek: Tramvaj, která řekne, kde se přesně nachází. Díky chytrým mobilům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,