Stůl na počítač: Jaký vybrat, jakých se bát a proč to zkusit vestoje

  • Pokud pracujete s počítačem u špatného stolu, můžete si přivodit bolesti zad či hlavy
  • Stolům označovaných jako „počítačové“ se raději vyhněte
  • Vyzkoušejte práci vestoje a motoricky polohovatelný stůl
Kapitoly článku

V minulém článku jsme probrali, jak při práci u počítače správně sedět a jak vybrat dobrou židli. Dnes to bude o stolech. I stůl totiž může velmi výrazně ovlivnit, jestli vás začnou při práci u počítače bolet záda nebo třeštit hlava.

Hrůza zvaná počítačové stoly

Když do Googlu zadáte „počítačový stůl“ anebo tento požadavek vyslovíte v obchodě s nábytkem, dostanete nabídky na obskurní kreace, které jsou pro práci s počítačem naprosto nevhodné. Zpravidla se vyznačují tím, že jsou velmi členité a mají speciální pozice pro jednotlivé součásti počítače.

52147508 
Tohle je pomsta nábytkáře uživatelům počítačů. Sice nevíme, za co se mstí, ale používá propracované mučící nástroje. Zde si ukroutíte hlavu, klávesnici budete mít nízko, na myš budete muset sahat výš a abyste otevřeli šuplík napravo, budete se muset se židlí odsunout 

Monitor je tak často na vyvýšeném podstavci, což ještě nemusí být vyloženě na škodu, ale pokud je tento podstavec příliš vysoký, vzdálený anebo dokonce mimo přímý pohled uživatele, je to katastrofa. Stejně tak šuplíky na klávesnice, které jsou často příliš nízko a příliš úzké. Na myš pak musíte přehmatávat „o patro výš“ na běžnou desku stolu.

62056415 503175852 311279130
978524123 817580967 840164905
Pár odstrašujících příkladů stolů označovaných jako "počítačové" z aktuální nabídky velkoprodejců nábytku. Všechny jsou aktuálně v nabídce, skladem. Po kliknutí se dozvíte, kde jsou k dostání a za kolik, ale nekupujte si je.

Takzvané počítačové stoly jsou leckdy vybaveny i mučicím nástrojem zvaným polička na tiskárnu, který bývá umístěn v prostoru pro nohy. Nehledě na nepřístupnost tiskárny, kam dáte nohy? Do tohoto prostoru leckdy zasahuje i držák na počítačovou skříň. Nezřídka takové stoly mají také hromadu odkládacích schránek na CD, papíry a další zbytečnosti. A v rámci kompaktnosti mají zpravidla velmi úzké pracovní desky.

Takovým stolům se obloukem vyhněte.

Stůl na počítač? Prostě stůl

Nejlepším stolem je stabilně umístěná a dostatečně velká pracovní deska. Rovná, bez zbytečností. Takový obyčejný stůl dobře poslouží i pro práci s počítačem, nicméně existuje několik věcí, kterými můžete stůl pro práci s počítačem přece jen trochu přizpůsobit.

300702527 
Jednoduchý, rovný, pevný, stabilní a dostatečně velký. Hodí se stavitelné koncovky nohou, otvory pro provlečení kabelů a zadní deska zajišťující lepší pevnost a stabilitu.

Předně je to optimální výška pracovní desky. Tu byste měli ladit s ohledem na používanou židli a vaši postavu. Ruce byste při sedu měli mít volně svěšené a v loktech ohnuté do pravého úhlu směrem k desce stolu. Tam by měly spočinout jen lehce nad úrovní klávesnice a myši. Oproti klasickému nastavení stolu pro psaní perem, jak tomu bývalo dřív, je tedy vhodné mí t desku o pár centimetrů níže.

Pokud jste však vyšší postavy nebo používáte ergonomickou židli s mírně nakloněným sedákem, potřebujete desku naopak o pár centimetrů zvýšit. Obvykle to lze zajistit nějakými podložkami.

Deska by měla být dostatečně hluboká, abyste si mohli monitor umístit do vzdálenosti natažené paže. Pokud je monitor velký 24" či více a má stojan rozumně vyvýšený, zpravidla ho stačí postavit přímo na stůl a budete na něj pohlížet ideálně – tedy tak, aby horní hrana monitoru byla ve výšce očí. Pokud stojan nestačí, je vhodné monitor do této výšky vypodložit.

817268658 
Pracujete-li delší dobu s notebookem, dokupte si stojan, klávesnici a myš. Nebude vás pak bolet za krkem. 

Pokud pracujete s notebookem, umístěte ho do stojanu, který vám displej zvýší, a připojte si externí klávesnici. Ideálně si pořiďte i externí monitor. To samozřejmě platí jen pro případy, kdy s notebookem pravidelně pracujete u stolu několik hodin denně. 

Monitor musí být každopádně vždy umístěn přímo naproti uživateli. Nikdy jej nedávejte bokem, tím si zaděláte na problémy s krční páteří.

Na hraně záleží

Pokud střídáte práci na počítači s ostatními kancelářskými činnostmi a hodí se vám občas uvolnit desku stolu, mohlo by vás lákat pořídit si stůl s výsuvnou deskou pro umístění klávesnice. Není to ale moc dobrý nápad. Aby měla výsuvná deska alespoň nějaký smysl, musí pojmout nejen klávesnici, ale i myš. To znamená nejen dostatečnou šířku, ale také vysokou mezeru, aby se i myš dala zasunout pod hlavní desku stolu. Hlavní deska je pak ale příliš vysoko pro práci bez počítače, nebo je výsuvná deska příliš nízko umístěna pro práci s klávesnicí.

457995957 
Pěkný designový stůl bez funkčních zbytečností, až na jednu - šuplík pro klávesnici. Zde je dostatečně široký, že by se i myš vešla. Má dokonce zaoblenou hranu. Je to pěkné a v takovémto provedení i pohodlně použitelné, ale ve finále stejně zbytečné. 

Z hlediska výšky mezery se nějaký kompromis zvolit dá. Nicméně s vysunutím desky s klávesnicí se logicky vzdálíte od monitoru. Pokud na něj chcete koukat z optimální vzdálenosti, předsunete si ho více dopředu a na pracovní desce stolu tím zaberete přesně tolik místa, kolik by tam zabrala klávesnice. Výsuvná deska tedy nakonec nic neřeší a je zbytečná. 

Z hlediska stolních „vychytávek“ pak stojí za zmínku zkosení a zaoblení čelní hrany. Pokud nyní sedíte u svého stolu, podívejte se na svá předloktí – vidíte zde otlačenou hranu okraje stolu? Častěji se to stává u ruky, kterou ovládáte myš, ale každopádně je to jev nežádoucí. Ostrá hrana může zamezit správnému prokrvené ruky, způsobovat přepětí svalů a šlach a podpořit syndrom karpálního tunelu.

Článek pokračuje v druhé kapitole, kde se zaměříme na práci vestoje.

A jaký stůl používáte vy?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,