World Wide Web | HTTPS

Nefunguje vám dnes Slack nebo jiný web? Za vše může konec jednoho kořenového certifikátu

Oživeno 1. října: Odhady se naplnily, některé weby skutečně nefungují. Problémy hlásí například komunikační nástroj Slack nebo obchody postavené na platformě Shopify.


Dne 30. září se asi tu a tam rozbijí internety. Ale nebojte se, konec kybersvěta se ještě nekoná. Oč jde? Toho dne vyprší kořenový certifikát IdentTrust DST Root CA X3. Používá jej také jeden z nejpopulárnějších vydavatelů základních a bezplatných certifikátů Let’s Encrypt pro ověření důvěryhodného spojení HTTPS na World Wide Webu.

Dostatečně důvěryhodné kořenové certifikáty používáme proto, abychom s nimi mohli porovnat odvozený certifikát (třeba právě ten od Let’s Encrypt) přímo na počítači, což zrychluje a zjednodušuje celou internetovou komunikaci.

Aby se koncový uživatel nemusel o nic starat, tyto základní certifikáty mnoha autorit jsou už povětšinou součástí operačního systému, který je průběžně aktualizuje.

d75ae230-d345-49ef-abea-cb3546656819
Vydavatel Let's Encrypt používá kořenový certifikát DST Root CA X3, jehož platnost na konci měsíce končí. Na drtivé většině zařízení by to neměl být problém, ale...

V drtivé většině případů se tak stane i tentokrát a běžný uživatel si ničeho nevšimne.

Na stranu druhou, na některých starších mašinách, telefonech s prehistorickými verzemi Androidu nebo třeba na specifických zařízeních internetu věcí, kde si vývojář vše pošéfoval bez průběžné aktualizace a po své vlastní ose, může nastat problém.

Staré počítače a speciální elektronika

Pokud budou mít podobná zařízení i po konci září k dispozici jen starý kořenový certifikát, ověření identity toho odvozeného selže a v závislosti na implementaci koncové aplikace se spojení se serverem vůbec neotevře, nebo alespoň odradí uživatele chybových hlášením o nedůvěryhodném spojení.

Bezpečnostní experti upozorňují, že vzhledem k počtu vydaných certifikátů ze strany Let’s Encrypt k nějakým komplikacím rozhodně dojde. Jen pro představu, organizace 9. září na Twitteru oznámila, že překonala metu 2 miliard vydaných certifikátů

Ty je sice třeba průběžně obnovovat – mají platnost jen několik měsíců, čili vysoké číslo není zase až tak překvapující –, i tak se ale z Let’s Encrypt stal jeden z klíčových pilířů současného webu.

I když vydává ty nejjednodušší certifikáty, díky tomu, že jsou zdarma, patří k těm zdaleka nejpopulárnějším u běžných webových stránek, které potřebují jen elementární ověření pravosti domény. Ostatně, používáme je i my na Živě.cz.

Let's Encrypt používá ještě alternativní autoritu ISRG Root X1 s platností až do roku 2024. Jakmile tedy selže jedna cesta, v rámci tzv. cross-signingu nastoupí ta druhá. To nicméně nijak neřeší problém s opravdu hodně starými počítači, nebo již zmíněnými exotickými krabičkami.

Na běžných a průběžně aktualizovaných počítačích a mobilních telefonech byste si ale opravdu neměli ničeho všimnout a Živě.cz vám pojede i v říjnu.

Diskuze (21) Další článek: Thomas Alva Edison byl vynálezce s ostrými lokty. Věděli jste o jeho návštěvě v Brně?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,