Po letech odkladů začne soud s Kimem Dotcomem

Kim Dotcom se soudnímu přelíčení, které rozhodne o jeho případném vydání do USA, nakonec neubrání. Před procedurou unikal dlouhé roky a soudy pokaždé vyšly vstříc jeho právnímu týmu, který požadoval nové a nové odklady. Tentokrát se to už ovšem nepodařilo a Dotcom se musí připravit na svoji obhajobu, která začne příští týden.

Jak už jsme na Zivě.cz psali, formální jednání začalo už v září, právníci Kima Docoma to však přeci jen ještě jednou zkusili s opodstatněním, že potřebují dostatek času k prostudování a přístup ke všem důkazům FBI. Další neurčitý odklad se už ale tentokrát nekonal. 

503469199
Věčně provokující Kim Dotcom na Silvestra 2012 (Foto: Sam Chruchill, CC-BY-SA)

Americké ministerstvo spravedlnosti po Dotcomovi touží kvůli někdejšímu warezovému doupěti Megaupload. Podle tamních úřadů Megaupload ignoroval žádosti o smazání veřejně šířeného pirátského obsahu na základě legislativy DMCA a jeho vedení dobře vědělo, že vydělává na ilegálním šíření pirátského díla.

Vše vyvrcholilo v lednu 2012, kdy federální úřady vypnuly servery úložiště a agenti FBI ve spolupráci s policisty mnoha zemí zatkli vedení Megauploadu včetně tehdy ostře sledovaného a později spíše kritizovaného zátahu na Kima Dotcoma v jeho novozélandském sídle.  

Diskuze (9) Další článek: Už i FBI je krátká na kyberzločince. Doporučuje platit výkupné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,