Android | PlayStation | Sony

PlayStation 4 končí s exkluzivitou. Přes Remote Play si už zahrajete na jakémkoliv telefonu s Androidem

Sony nabízí možnost streamování her do mobilních telefonů již několik let, v rámci Androidu ale byla funkce dostupná pouze pro vlastní telefony Xperia. Nyní ale firma Remote Play pro PlayStation 4 vypouští pro všechny.

Skrze funkci Remote Play je možné streamovat obraz z vašeho PlayStationu 4 na mobilní zařízení i počítače. Díky tomu u ní nemusíte být fyzicky, abyste si zahráli hru – přenos probíhá oboustranně a vše ovládáte na zařízení, kde máte obraz. U počítačů Sony podporuje jak Windows, tak i macOS, k němu si jen musíte drátem připojit ovladač Dualshock 4. Vše přitom nemusí být na stejné síti, nutností je ale dostatečně rychlý internet – Sony zmiňuje alespoň 5 Mbit/s pro stahování i nahrávání.

U mobilních telefonů se vše řeší bezdrátově, podporovány jsou iPhony a iPady běžící alespoň na systému iOS alespoň ve verzi 12.1. Zde mohou být podporovány i některé ovladače třetích stran. U Androidu ale doposud platilo omezení pouze na vlastní telefony Sony Xperia. To se nyní ruší a Remote Play je dostupný na jakémkoliv zařízení alespoň s Androidem 5.0. Vše má přijít v rámci softwarové aktualizace v průběhu tohoto týdne.

Xperie netáhnou a blíží se Stadia

Důvodů pro tento krok přitom může být několik. Mobilní divizi Sony se příliš nedaří a prodává stále méně a méně telefonů, funkci tak využije mnohem méně zákazníků a není příliš pravděpodobné, že by byla lákadlem pro nákupu právě Xperií. Navíc Microsoft i Google chystají nové streamovací služby a tak je logické, že Sony se bude snažit zaujmout i zde.

Google Stadia není přímou konkurencí – Google bude streamovat za poplatek hry z vlastních serverů, takže nevyžaduje od vás koupi hardwaru, pouze služby (a případně i hry) samotné. Proti tomu má Sony vlastní PlayStation Now pro počítače a konzole, Remote Play ale může být dostatečným (a hlavně cenově dostupným – nabízí se zdarma) řešením pro ty, kteří již zařízení zakoupené mají a pouze chtějí hrát mimo domov či v jiné místnosti, kde konzoli mají.

Jaké jsou očekávané hry na PlayStation pro tento rok?

Zdroj: The Verge

Diskuze (10) Další článek: Astronomové použili záhadné rádiové záblesky k výzkumu galaktického hala

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,