Plan X: Americká armáda dostane GUI pro kyberválku

Americká obranná organizace DARPA už nějaký pátek sponzoruje vývoj systému s kódovým označením Plan X. Mělo by se jednat o vojenské GUI pro kybernetické útoky. Sofistikovaný hack a DDoS totiž nezvládne každý a vycvičený voják jednoduše není z principu programátor z MIT, který bude kdesi v Pentagonu smolit skripty v linuxovém Bashi a Pythonu.

DARPA má tedy v rámci dotačního programu Plan X vymyslet prostředí, ve kterém voják s trochou nadsázky jednoduše klikne na tlačítko „Zaútoč virem na Čínskou lidovou armádu“ a o zbytek se už postará vojenská počítačová infrastruktura.

Plan X kolaz.png
Jak asi bude vypadat GUI pro kyberválku?

Plan X by měl tedy vojákům dát to, s čím se zpravidla setkáváme v hollywoodských filmech. Tedy už žádné černobílé linuxové terminály s blikajícím kurzorem, ale něco jednoduchého, atraktivního a barevného. Ostatně na designu se prý podílejí skutečně grafici a dokonce designéři, kteří pracovali i na některých filmových trhácích – třeba řadě Transformers.

Suma sumárum, až jednou skutečně propukne nějaká hypotetická studená kyberválka, armády po sobě budou „střílet“ stejně jednoduše jako při hře Angry Birds.

Diskuze (17) Další článek: Microsoft chce prý v následujícím roce prodat 25 milionů tabletů Surface

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,