PHP a Microsoft? Velmi dobrá kombinace!

PHP je jeden z nejrozšířenějších webových programovacích jazyků na internetu, Vývojáři si mohou vybrat z mnoha variant hostingů pro jejich aplikace, ale málokterý z nich poskytuje tak širokou škálu služeb a možností jako Microsoft Azure. Azure App Service slouží jako Platform-as-a-Service (PaaS), což v jednoduchosti znamená, že se o prostředí, kde vaše aplikace běží, nemusíte starat.

Azure App Service je vysoce škálovatelné prostředí postavené s ohledem na rychlost, bezpečnost a jednoduchost. Jednou z obrovských výhod je opravdu zásadní zjednodušení nasazení aplikací do cloudového prostředí pomocí možností, které jsou všem dobře známé – FTP, Git, TFS, WebDeploy.

Verze a konfigurace PHP

Různé systémy jsou stavěné na různé verze PHP. V Azure Web App jsou k dnešnímu dni dostupné následující verze – 5.4, 5.5 a 5.6. Experimentálně si můžete již vyzkoušet verzi PHP7 díky jednoduchému doplňku, která za vás celé prostředí připraví. A kdybyste potřebovali nějakou vlastní verzi PHP (např. 5.3 nebo starší) můžete si do prostředí nasadit vlastní verzi! Můžete také jednoduše měnit nastavení konfiguračního souboru php.ini, což není vždy možné na konkurenčních platformách.

Správa knihoven

Obdobně jako v jiných jazycích (NuGet v .NET nebo NPM v Node.js) můžete i v PHP využívat management knihoven pomocí nástroje Composer. V Azure Web Sites je k dispozici doplněk, který Composer integruje přímo do vašeho vývojového procesu, tedy například při nasazení nové verze projektu se automaticky aktualizují veškeré knihovny na základě jejich definice v konfiguračním souboru. Díky tomuto doplňku ho také můžete využívat i přímo z příkazové řádky.

WordPress a další systémy

WordPress patří mezi nejpopulárnější blogovací platformy na internetu. V Azure Web Apps máte k jeho nasazení hned několik možností. Pokud chcete bez námahy vytvořit blog, včetně databáze a napojení na další Azure služby (Blob Storage pro úložiště souborů, CDN pro optimalizaci a další…) můžete využít již předpřipravené řešení z Azure Galerie. Pokud si chcete prostředí pro WordPress připravit sami (využít např. Memcache) Azure vám to také umožní.

Přenos aplikace odjinud

Pokud se rozhodnete přenést vaše webové stránky, aplikaci či projekt do Azure Web App, nemusíte se ničeho bát. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že přechod je naprosto bezproblémový. Snad jediná věc, na kterou je potřeba si dát pozor je to, že pokud přecházíte z Linuxového hostingu, nejspíš jste byli zvyklí využívat konfigurační soubor .htaccess. Jelikož Azure Web Apps běží na Internetové Informační Službě (IIS) využívá se zde web.config, který je obdobou souboru .htaccess. Pro konverzi existuje mnoho nástrojů například – htaccesstowebconfig nebo doplněk do Azure Web Apps – PHP Manager.

SDK a využití dalších služeb z Azure

Pro práci s různými službami, které Azure nabízí (Storage, Queues atd.) můžete využít Azure SDK for PHP. Také můžete využít možnost sjednoceného přihlášení pomocí Azure Active Directory nebo operace s celou directory pomocí Microsoft Graph API a tím propojit vaše existující systémy a sjednotit přihlášení včetně zdroje pro uživatele, skupiny atd.

Vývojové nástroje

Microsoft vám také nabízí řadu vývojových nástrojů, ukážeme si dva – poměrně nové, multiplatformní a open source IDE Visual Studio Code, a pak doplněk do Visual Studia v podobě PHP Tools for Visual Studio od českých vývojářů DEVSENSE.

zive1.png

Visual Studio Code

Jak již bylo zmíněno nahoře, Visual Studio Code je nové, open source a multiplatformní IDE od Microsoftu využívající nejmodernější technologie Node.js. Vývojáři ocení velmi jednoduchou práci s verzovacím systémem Git nebo podporu IntelliSense pro jazyk PHP (a mnohé další). V současné době je k dispozici poměrně široká škála doplňků od témat, přes podporu různých jazyků (např. Pascal) přes integrační doplňky. Pro vývoj v PHP stojí za zmínku PHP CodeSniffer, který se za vás postará o dodržování kódovacích standardů nebo doplněk pro synchronizaci souborů na vzdálený FTP server, který vám zjednoduší vývoj na vzdáleném serveru. Vývoj doplňků je velmi jednoduchý a pouští se do něj i čeští vývojáři – například PHP Format indent. Další doplňky najdete v galerii doplňků pro Visual Studio Code.

PHP Tools for Visual Studio

Samozřejmě nesmíme opomenout Visual Studio jako takové. Česká firma DEVSENSE vyvinula nástroj, PHP Tools for Visual Studio, které rozšíří prostředí Visual Studia o plnou podporu jazyka PHP. Kromě zvýrazňování syntaxe v kódu máte k dispozici také IntelliSense, podporu dokumentace kódu v PHP nebo plnohodnotný debugger, díky kterému můžete používat breakpointy a další podobné užitečné funkce při debugování vaší aplikace. Můžete si také zobrazit obsah lokálních a globálních proměnných. Oproti Visual Studio Code můžete využít například vzdálené debugovaní ať už na vlastním serveru nebo na Web App v Azure pomocí rozšíření xdebug do PHP. Nechybí podpora TFS, Gitu nebo publikování na FTP nebo pomocí WebDeploy. Nástroj mimo jiné obsahuje vestavěnou podporu pro správu knihoven pomocí Composeru. Doplněk si můžete stáhnout a vyzkoušet zde.

zive2.png

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (6) Další článek: Uber: v Praze pro nás jezdí tisíc řidičů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,