Pavlína Kvapilová: Experimentujeme v přímém přenosu

Česká televize přináší jednu on-line novinku za druhou – aplikace, krizovou mapu, volební speciály... Stojí za nimi Divize nových médií v čele s Pavlínou Kvapilovou. TAG rozhovor.

Pavlína Kvapilová.pngPavlína Kvapilová (@PavlinaAmalie) pracuje od října 2011 jako výkonná ředitelka Divize nových médií České televize. V ČT je od roku 2007, působila mimo jiné jako šéfka speciálů ČT24 nebo moderátorka Hyde Parku.

<nová média v ČT>

Naše filozofie je, že nové technologie by neměly být využívány samoúčelně nebo jen jako trendy věc. Měly by přinášet přidanou hodnotu a lepší obsah či služby. Doufáme v tomto duchu v pokračování rozletu v našem „cloudu“, jak říkáme newsroomu v 9. patře. Spustíme moderní homepage ČT uzpůsobenou tak, aby byla intuitivně co nejpoužitelnější a zároveň co nejužitečnější pro naše diváky, mimochodem na bázi responsive webdesignu. Chystáme nový web ČT24 a ČT sport. Určitě hodně podpoříme rozvoj dětského televizního kanálu, který letos odstartuje. Těšíme se na to, že nabídneme další hybridní aplikace – mezi nimi archiv iVysílání. Ale bude toho mnohem víc, baví nás překvapovat.

<hybridní televize>

Sázka na interaktivitu. Spojení televize a internetu. Prostor pro spoustu smysluplných aplikací. Více než 60 tisíc míst už HbbTV České televize využívá. Letos se budeme na rozvoj hybridních aplikací hodně soustředit. Věříme tomu, že diváci si pro doplňkové služby, snadno přístupné přes dálkový ovladač, sami přijdou.

HbbTV.png

<mobilní ČT>

Blížíme se milionu stažení našich aplikací pro smartphony a tablety. O celou rodinu sedmnácti aplikací se musíme dlouhodobě co nejlépe starat. Udělalo nám radost, když se třeba androidí aplikace sportovního kanálu při Olympiádě v jednu chvíli posunula na českém Google Play na třetí místo a přeskočila i Angry Birds.

<krizová mapa>

V některých případech je zásadní příprava. Protože když se začne dít něco šíleného, vše předem promyšlené se může hodit. Ostatně podle Kodexu ČT bychom měli pomáhat zachraňovat životy a majetky. Proto jsme ve spolupráci s dobrovolnickou platformou The Standby Taskforce sestavili Krizovou mapu Česka. Zkušenost z povodní 2010 nám ukázala, v jak obrovské míře se mohou lidé zapojit. Chceme jejich ochotu pomáhat v případě jakékoli katastrofy co nejvíc využít ku prospěchu všech. Každopádně: respekt všem, kdo přišli s platformou Ushahidi, jako volně dostupná metoda pro crisis mapping je opravdu velmi užitečná.

Krizová mapa Česka.png

<Hyde Park ČT24>

Velký experiment v přímém přenosu. Permanentní dobrodružství a řada polemik. Formát, přes který jsme chtěli přinést do televizního prostoru ryzí životní zkušenosti diváků, se všemi radostmi i bolestmi. Jsem ráda, že i po třech letech má v programu své místo.

<změny ve zpravodajství>

„Mediální logika“, tedy jakési globálně ustálené novinářské postupy a schémata, vytváří obraz reality, který podle mě často nemůže korespondovat se skutečností. Vede mimo jiné k dramatizaci a negativismu, vypichuje určité události, má sklony k podtrhávání všeho, co je „nej“, co vybočuje z normálu. Výzvou pro dnešní média je podle mě potlačovat den co den všechny škodlivé stereotypy v hlavách, bourat dané přežité vzorce, přemýšlet a vést lidi k tomu, aby přemýšleli. K tomu ale bude potřeba neustálá odvaha mediálních manažerů z celého světa. Přejme si, aby ji měli. Sociální sítě při všech rizicích nejsou a priori hrozbou. Jsou spíš silným ponouknutím, aby se novináři ve všech zemích podívali pořádně do zrcadla a přehodnotili zažité postupy. A znovu definovali zdravé základy žurnalistiky.

<jóga>

Zastavit myšlenky, bombardující nás ze všech stran, je nejtěžší věc. Bikram yoga je pro mě někdy totálně frustrujícím, ale právě proto i obohacujícím cvičením. Koncentrovat se na jednotlivé polohy a jejich správné provedení. Vedro, pot, voda čistící organismus. Meditace. Ten skvělý pocit, když jdete domů. Zbožňuju jógu. A ráda bych se vydala do Indie.

Hydepark ČT24.png

<cesty>

Mám ráda místa, která mají starou duši, ta, kde se cítím při prvním příjezdu a kontaktu jako doma, aniž bych racionálně věděla proč. Chiesa Santo Spirito ve Florencii, Istanbul (zejména Hagia Sofia a okolí), stará dobrá Anglie, elegantní Passeig de Gracia v Barceloně, úchvatné polorozbořené části Tbilisi, Pálava, Getty v LA v Californii, Dívčí kámen, studovna Klementina v Praze, dechberoucí Sentiero degli Dei v Kampánii, Banská Štiavnica či moje rodná Litomyšl… a tak bych mohla pokračovat. To všechno jsou destinace se svéráznou energií. Objevování míst, objevování způsobů vyjadřování a objevování souvislostí (někdy jsou fascinující!), to je moje vášeň. Díky novým technologiím navíc zároveň můžete být i na cestách při všem, co se děje doma nebo kdekoli jinde. Není to geniální?

<pokora>

Není možná zrovna v módě, ale nezapomínejme nikdy na ni. Podle mě jen pokora v kombinaci se zdravým sebevědomím nás může bezpečně vést životem.

Přečtěte si další TAG rozhovory s osobnostmi internetu a IT

Všechny rozhovory na jedné hromadě najdete zde

Diskuze (22) Další článek: Finská ekonomika se posouvá od Nokie k Naštvaným ptákům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,