Testy | Notebooky | MSI

Otestovali jsme ostré herní železo, notebook MSI GE63VR 7RF

  • GE63VR představuje notebook vyšší kategorie
  • MSI vylepšilo šasi pro účinnější chlazení a hutnější zvuk
  • Herní displej je sice typu TN, ale chlubí se 120 Hz a rychlou odezvou

Herní notebooky MSI nekompromisně cílí na hráče. Testovaná novinka GE63VR to jen podtrhuje. Chybějící klávesa Win na levé straně klávesnice tak nějak už k MSI patří, herní důraz se ale projevuje i u 120 Hz displeje, který je typu TN. Něco takového bychom v notebooku s cenou přes 50 tisíc nečekali, ale pro hráče to dává smysl a problém u použitého displeje představuje opravdu jen pohled ze spodní strany.

MSI GE63VR 7RF-014CZ

Core i7-7700HQ ● 16 GB DDR4 (+ další volný slot) ● Geforce GTX 1070, 8 GB GDDR5, 1480-1685 MHz ● 15,6" FullHD, TN, matný, 120 Hz, 3ms odezva ● 256 GB M.2 SATA SSD (+ další volná M.2 pozice), 1TB HDD 7200 ot/min ● 3× USB 3.0, USB-C USB3.1 Gen2, HDMI 2.0, mini DisplayPort, Gb LAN, čtečka SD, mic-in, sluchátka (nebo SPDIF) ● 802.11ac, BT 4.1 ● 51 Wh ● 38,3 × 26 × 2,75 cm ● 2,4 kg ● 230W adaptér (1 kg)

54 000 Kč
model GE63VR 7RF-014CZ

Hardwarovou výbavu u GE63 dobře známe. Procesor Core i7-7700HQ a grafika GTX1070 představují spolehlivé řešení pro hraní v nejvyšších detailech na vestavěném FullHD displeji. Nebudete muset experimentovat a ladit to správné nastavení. Prostě hodíte vše na max a můžete hrát i náročné hry v pohodlných 60 snímcích za sekundu. Díky 120Hz displeji si klidně zapnete V-Sync, protože karta na něj nebude muset čekat a vše pojede plynule. Dojem z výbavy kazí jen obyčejné SSD, rychlejší NVMe by notebooku slušelo víc.

MSIGE11.JPGMSIGE12.JPGMSIGE07.JPG
Nový design se stále nese v duchu MSI. Logo na kovovém víku po zapnutí svítí. 144° úhel rozevření displeje tady určitě stačí

MSI u svých notebooků často recykluje stejné šasi pro různé modely a ty se tak liší jen v drobnostech. U GE63VR je těch změn ale víc a ukazuje se, kudy chce MSI jít dál. Herní klávesnice od Steelseries se nyní může pochlubit RGB podsvícením pro každou klávesu. Doposud to u MSI bylo jen pro tři bloky - vlevo, uprostřed a vpravo - nyní můžete nastavit individuální odstín každé klávese, případně zapojit do toho i nějaké ty efekty. Herní klávesnice tu znamená kvalitní jasný stisk klávesy, byť kvůli očekávaném hernímu drsnějšímu zacházení vyžadují klávesy trochu vyšší sílu stisku. Kovový plát okolo klávesnice pak zajistí dobrou odolnost a zlepšuje tuhost notebooku.

MSIGE13.JPGMSIGE15.JPGMSIGE14.JPG
Většina portů leží na levé straně, kde nepřekáží při používání myši. Notebook se nad stolem jakoby vznáší pro lepší sání vzduchu. Výdechy chlazení najdete vlevo, vpravo i na zadní straně

Výraznou změnou prošlo provedení spodního plastového krytu a celkového chlazení. Samotný notebook je docela tenký, nad stolem se ale jakoby vznáší. Na spodní straně totiž najdete vysoké ostré nožičky, které jej nadzvednou a zajistí přísun vzduchu. Notebook tak ale docela tlačí při položení na nohy a současně sání zespodu vyžaduje položení na rovnou plochu. Okruhy chlazení jsou tradičně dva, kde grafická karta využívá oba, procesor jen jeden. Výdechy chlazení se pak nešetřilo. Kromě zadní strany fouká notebook i do obou stran, dříve výdech vedl jen na zadní případně jednu boční stranu. Hlučnost chlazení při hraní už dokáže vadit a doporučím raději použití sluchátek, v úsporném režimu při kancelářské práci je ale notebook zcela tichý.

MSIGE08.JPGMSIGE09.JPGMSIGE10.JPG
Klávesnice od Steelseries používá pro MSI obvyklé rozložení s klávesou Win na pravé straně. Nově nabízí nastavitelné podsvícení pro každou klávesu. Vypínač, přepínač režimů klávesnice a tlačítko maximálního chlazení se schovává na pravé straně klávesnice
MSIGE03.JPGMSIGE04.JPGMSIGE01.JPG
Podpůrné nožky na spodní straně jsou z úzkého tvrdého plastu, to si na nohy položit nechcete. Spodní strana nešetří nasávacími otvory. 230W napájecí cihla váží víc než třetinu hmotnosti notebooku

Výkon a hlučnost můžete dále regulovat v nastavení. Maximální herní výkon v režimu Turbo znamená i vyšší hlučnost. Slabší režimy Sport a Komfort sníží přibližně výkon o 3 až 4 procenta, až režim Eco více zasáhne do výkonu a ubere necelých 20 procent výkonu, prostě místo 63 FPS uvidíte 53 FPS. Případně můžete tlačítkem vedle klávesnice zapnout plný chod ventilátorů pro ještě vyšší chlazení. V režimu Turbo bez přídavného chlazení dosahovala teplota v dlouhých testech kolem 70 stupňů na grafice i procesoru, klávesnice ale zůstala chladná.

MSIGE02.JPGMSIGE05.JPGMSIGE06.JPG
Nastavení notebooku v Dragon center využijete pro přepínání režimů a monitorování stavu. V herní zátěži se teploty pohybují kolem 70°, klávesnice ale zůstává chladná

Požadavkům hráčů odpovídá také uspořádání konektorů. Na pravé straně leží jen dva USB konektory s čtečkou karet, aby hráči při používání myši nic nepřekáželo. Napájení používá zalomený konektor, takže ani ten v pravo překážet nebude. Na levé straně pak je další USB, USB-C v provedení Thunderbold, LAN, miniDisplayPort, HDMI a dva pozlacené audiokonektory. Abyste měli pocit výjimečnosti, všechny USB konektory rudě září. Naštěstí to můžete v nastavení vypnout. Notebook používá jak grafiku GTX1070, tak volitelně tu úspornější na procesoru Core i7. To sice znamená, že HDMI u takových notebooků nelze použít pro virtuální realitu, ale tento notebook VR v názvu má. Jen prostě musíte připojit VR helmu na DisplayPort přímo napojený do grafické karty.

MSIGE20.JPGMSIGE16.JPGMSIGE17.JPG
Vnitřnímu uspořádání dominuje bohatě dimenzované chlazení. Grafika využívá oba okruhy, procesor jen jeden.
MSIGE18.JPGMSIGE19.JPG srgb.PNG
Větší část než akumulátor zabírají reproduktory, zvuk je díky tomu hlasitý a hutný. Uvnitř je volný slot pro paměť i další SSD. Obě SSD mohou být rychlá NVMe a navíc je můžete zrychlit přes RAID. Displej je sice typu TN, ale sRGB pokrývá kompletně, jas pak sahá od 5-269 cd/m2

Použitý 15,6" TN displej tu představuje především psychologický problém. Notebook sice existuje i s 4K IPS displejem, ale ten bych pro hraní nedoporučil. 4K je moc i na GTX1070. U nás notebook seženete s 120 Hz FullHD TN panelem a popravdě to není takový průšvih. Pokrytí barevného prostoru přesahuje požadavky sRGB a byť sice podle kalibrace displej na fotky nedoporučím, podstatné je, že se ve hrách nic neslije a vše uvidíte přesně. Pokles obrazové kvality pozorujete jen při pohledu ze spodní strany, častěji tedy asi budete nastavovat sklon displeje. Při hraní ale víc oceníte rychlost panelu omezující pohybové rozmazání. Tradičně u MSI můžete nastavit barevné režimy displeje, sRGB je neutrální, Gamer zjasní tmavé odstíny, ostatní režimy mění vyvážení bílé nebo kontrastu.

Naměřili jsme

3DMark _

SSD
cdmssd.PNG

HDD
cdmhdd.PNG

Ice Storm 119712
Cloud Gate 25612
Sky Diver 28453
Fire Strike 13423
PCMark 8
Home OpenCL 3933
Home 3247
Creative OpenCL 5092
Creative 3376
Work OpenCL 4920
Work 3365
PCMark 10
Celkem 4343
Essentials 6506
Productivity 6186
Creation 5526
Unigine
Valley 81,4 FPS
Heaven 102,9 FPS
Výdrž
film 3:00
Kancelář 5:35

Na notebooku MSI GE63VR jsem byl především zvědavý na nové provedení šasi. Přece jen jsme od MSI to samé tělo vídali už velmi dlouho. Novinka příliš nemění uchycení displeje, zachovává kovový plát na klávesnici a plastovou spodní vanu, ale notebook se výrazněji nekroutí. Zrovna nefandím ostrým tvrdým nožkám na spodní straně, které při položení notebooku na nohy budou tlačit. Zájemci také budou muset překousnout TN displej u tak drahého notebooku. Vše je tu ale podřízené hráčům a ti takový rychlý displej s popravdě dobrým podáním barev ocení. Efektní herní klávesnice vám dovolí se dosytosti vyřádit s podsvícením a slibuje dobrou odolnost. No a touchpad se dvěma fyzickými tlačítky je v pohodě a příjemný při ovládání, ale ten přece hráči stejně hned raději vypnou a jedou jen s herní myší.

Diskuze (8) Další článek: Apple představil tři nové telefony, hodinky a odstartoval éru 4K HDR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,