OSA má novou „konkurenci“ – unii naštvaných posluchačů

V Česku působí několik organizací hájící práva umělců, nejznámější je bezesporu Ochranný svaz autorský (OSA). Nyní však vznikla nová organizace, která zastupuje posluchače a hájí jejich práva – Unie posluchačů.

Hlavní činností Unie posluchačů je připomínat umělcům i organizacím, které je zastupují, že i posluchači a diváci mají svá práva. Bez jejich aktivity by koncerty, výstavy či jiné akce ztratili potřebnou atmosféru a interpreti by nebyli aktivně motivováni ke své tvorbě. Z těchto důvodů stanovila Unie posluchačů sazebník, který stanovuje odměny pro posluchače nebo diváky. Za běžný jeden tlesk při hudební produkci je například účtováno 0,01 Kč, za každého návštěvníka koncertu je účtováno 0,25 Kč (kompletní sazební najdete zde).

Unie posluchačů je samozřejmě zábavný projekt parodující praktiky autorských organizací, který byl založen „stále naštvanějšími a zoufalejšími českými a moravskými posluchači“. Tvůrci si však dali záležet a připravili komplexní web www.unieposluchacu.cz a vydali také tiskovou zprávu.

Diskuze (6) Další článek: Na YouTube vzniká unikátní symfonický orchestr

Témata článku: , , , , , ,