OS X El Capitan: přehled hlavních novinek

Apple představil novou verzi operačního systému OS X pro Macy a MacBooky. OS X El Capitan se soustředí na zlepšení uživatelského zážitku a rychlosti.
Kapitoly článku

Na včerejším WWDC 15 se Apple pochlubil novými verzemi operačních systémů pro desktopové i mobilní systémy. My se podrobně podíváme na OS X El Capitan, který je určen pro Macy (desktop) a MacBooky (notebooky). Jaké hlavní novinky přináší a kdy se ho dočkáme?

Uživatelský zážitek

Apple pokračuje v nastoleném rozvoji funkcí OS X Yosemite pro efektivnější uživatelský zážitek, takže představil vylepšení nejen v rámci ovládání systému a jeho aplikací, ale také funkcí jednotlivých nativních aplikací.

 2015-06-09 v 12.53.21.jpg
Prezentace rychlosti nasazení nového systému v rámci všech Maců a porovnání s WIndows 8.1

Split View - rozdělená obrazovka pro dvě aplikace

Funkce, kterou Windows nabízí už několik let a v případě OS X bylo nutné podobnou funkci řešit pomocí aplikací třetích stran (třeba Cinch). Nyní je tato funkce integrována přímo do systému a umožňuje i plynulé přizpůsobení velikosti. Sám Apple při přenosu trochu ironicky zavtipkoval nad přechodem při změně velikosti oken – „To je inovace?!“, takže si je moc dobře vědom, že dvouokenní funkce už je i v konkurenčních systémech.

 2015-06-09 v 11.08.26.jpg
Rozdělená plná obrazovka se dvěma aplikace, plynule lze nastavit šířku

Rozdělený pohled funguje v režimu plné obrazovky a aktivuje se podržením na zelené tlačítko v levém horním rohu okna aplikace. Jakmile zvolíte, na jakou stranu si chcete dát první aplikaci, na druhé straně se vám objeví přehled spuštěných aplikací ve stylu Mission Control.

Obě aplikace jsou tak v režimu plné obrazovky (není vidět horní menu ani spodní lišta s odkazy na oblíbené aplikace) a na hlavní desktopovou plochu se dostanete pouhým gestem prsty nebo klávesovou zkratkou.

Vylepšený Mission Control

Systém pro jednoduchou správu otevřených oken aplikací, který je přístupný i přes jednoduché gesto prsty, je opět o něco lepší. Nyní lze aplikaci přesunout do nové samostatné virtuální plochy pouhý podržením a přesunutím k hornímu okraji obrazovky.

 2015-06-09 v 11.27.20.jpg
Nový Mission Control v akci

Přímo z Mission Control přehledu aplikací lze jakoukoli přesunout do stávající virtuální plochy, kde je už nějaká aplikace spuštěná a automaticky se vytvoří rozdělená obrazovka, na kterou se lze posléze přepnout.

Chytřejší Spotlight

Spotlight už není pouze o vyhledávání souborů, ale umí i rychlý převod jednotek, výpočty a spoustu dalších funkcí. V OS X El Capitan už navíc dokáže zobrazovat počasí, akcie, videa, sportovní výsledky a další data, které mohou pocházet z mnoha zdrojů na internetu. Jedná se o podobná data, která například umí ukázat i Siri.

 2015-06-09 v 13.03.05.jpg
Pokročilé vyhledávání pomocí běžné řeči

Okno Spotlightu je nyní nastavitelné, takže si můžete změnit jeho velikost dle potřeby. Apple zapracoval i zpracování pokročilejších a složitějších dotazů napsaných pomocí přirozené řeči. Tímto se doposud chlubil třeba Google. Spotlight takto umí prohledávat i v rámci lokálních aplikací jako jsou fotky, emaily nebo různé druhy dokumentů a souborů na disku.

 2015-06-09 v┬á13.01.18.jpg 2015-06-09 v┬á13.01.27.jpg 2015-06-09 v┬á13.01.34.jpgNové funkce Spotlightu

Přímo do Spotlightu tak můžete zadat dotazy typu „Emaily od Johna z dubna tohoto roku“, „Prezentace, na které jsem včera pracoval s Johnem“, „Včerejší dokument, ve kterém byl rozpočet“ a podobně. Bohužel nelze očekávat, že v prvních verzích bude podpora češtiny.

Pokročilejší poznámky

Aplikace Notes (Poznámky v češtině) umí nyní mnohem více funkcí. Jednoduchá aplikace umožňuje psaní krátkých poznámek a nově i vkládání obrázků přetažením z různých míst, přetažení adresy webových stránek, ukládání pozice, vkládání videa a dokonce i kreslení.

 2015-06-09 v 11.47.07.jpg

Nové poznámky mají také snadnou tvorbu checklistů a jejich odškrtávání. Kromě všudypřítomného vyhledávání a jednotlivých oddělených poznámek,  je možné přepnout i do režimu druhů poznámek, kde jsou na jednom místě pouze obrázky a fotky, odkazy na webové stránky, pozice na mapě, zvukové nahrávky a dokumenty.

 2015-06-09 v 11.46.46.jpg 2015-06-09 v 11.47.18.jpg

Trochu to začíná připomínat, že Apple z Poznámek staví takovou obdobu výborného OneNote od Microsoftu. Všechna data jsou samozřejmě synchronizovaná v rámci všech vašich zařízení díky iCloudu.

Efektivnější Mail

Aplikace Mail pro poštu umožňuje rychlé vyřizování emailů pomocí gesta (smazat, označit jako přečtené a podobně). V režimu plné obrazovky je možné pracovat i s rozepsaným emailem v popředí, který se schová do spodní části obrazovky.

 2015-06-09 v 11.53.58.jpg 2015-06-09 v 11.54.10.jpg 2015-06-09 v 11.54.18.jpg

V tomto režimu je možné psát i několik emailů zároveň přes taby, podobně jako jsme zvyklí u internetových prohlížečů a otevřených stránek. Systém dokáže z emailů získat automaticky telefonní čísla nebo třeba schůzky do kalendáře (včetně času, místa a dalších informací). Stačí pouhé kliknutí a vše je přidáno ve vašem kalendáři nebo kontaktech.

Úprava fotografií i pomocí rozšíření třetích stran

Nová aplikace Fotky (Photos) umožňuje rychlé a snadné třídění aplikací a obsahuje i poměrně pokročilé možnosti úpravy fotografií. V nové verzi pro OS X El Capitan jsou podporovány rozšíření od vývojářů třetích stran, což určitě potěší všechny, kterým současné možností nastavení nestačily a chtěli například speciální filtry a podobně.

 2015-06-09 v 11.54.45.jpg 2015-06-09 v 11.54.58.jpg
Vylepšená aplikace Fotky

Ke každé fotografii ale i k celé události lze ručně přidat pozici na mapě. Lze také třídit fotografie v albech dle názvu, data a dalších filtrů. Pojmenování tváří na fotografiích je nyní ještě rychlejší a snadnější.

Safari a staronové funkce

Pár novinek si Apple připravil i pro vlastní internetový prohlížeč Safari, i když jde spíše o funkce, které už byly dříve představené například v Google Chrome. Safari tak má například možnost připnutí vybraných stránek, které jsou tak okamžitě dostupné i při otevření Safari.

 2015-06-09 v 12.06.19.jpg
Safari podporuje připnutí tabů

Pokud máte otevřeno více stránek a na jedné z nich, kterou zrovna nemáte otevřenou, začne hrát hudba, je občas problém rychle najít, z jakého tabu to vychází. Safari má nyní v hlavní horní liště pro vyhledávání i rychlé tlačítko pro vypnutí zvuku všech tabů, ale ukáže i v jakých tabech se aktuálně zvuk nachází s možnosti rychlého přepnutí.

 2015-06-09 v 12.06.29.jpg
Odkud jde zvuk? Safari už to ví

Pomocí AirPlay lze také nové přenášet video ze stránek přímo na vaší televizi, kde máte připojenou Apple TV.

Mapy s informacemi o veřejné dopravě

Apple se snaží dohnat v mapách Google a začal nabízet navigaci i dle veřejné dopravy – autobusy, metro, vlaky. Navíc počítá i se samotnou stavbou třeba zastávky metra a pozice vstupů a výstupů pro přesnější navigaci tak, abyste stihli spoj nebo naopak spočítá efektivnější trasu. Mapy počítají se samotnými rozměry zastávky a průměrnou rychlostí chůze.

 2015-06-09 v 12.14.40.jpg

Celou navigaci k místu můžete vybrat na Macu a pak ji snadno poslat přímo do iPhonu, takže můžete kontrolovat postup v průběhu.

Další menší novinky

To jsou hlavní nové funkce, ale Apple zapracoval i spoustu malých drobností, o kterých se třeba ani nezmiňuje. Vylepšeno bylo zobrazování fontů čínské uživatele (font PingFang) pro snadnější čtení. Zlepšení se dočkala i čínská klávesnice a zadávání znaků pomocí trackpadu. Přidány byly nové japonské fonty.

 2015-06-09 v 12.44.26.jpg
Přehled menších novinek v OS X El Capitan

Na prezentaci byla také ukázána maličkost v podobě zvětšení myši, když přistoupíte k počítači. Často se totiž stává, že je někde skrytá na stejně zabarveném pozadí a není hned vidět. Typické rychle zatřesení je nyní doprovázeno i krátkým zvětšením samotné virtuální myši, takže hned vidíte, kde se nachází.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,