Opera přechází na WebKit. Bude vykreslovat jako Chrome a Safari

Norský prohlížeč Opera oslavil novou metu – všechny jeho verze pro počítače, chytré televizory a hlavně mobilní telefony používá na celém světě 300 milionů uživatelů. Firma to oznámila v nové tiskové zprávě. Relativně malé zastoupení na desktopech tedy vyrovnává mnohem silnější pozice na telefonech včetně těch chytrých.

Opera.png
Prohlížeč Opera čeká kompletní proměna motoru

Nicméně toto byla ta nudnější část prohlášení šéfa Opery Larse Boilesena. V zápětí totiž přišel šok. Společnost v průběhu letošního roku odstartuje proces, v rámci kterého u většiny svých prohlížečů přejde z dosavadního vlastního vykreslovacího jádra na otevřený WebKit, na kterém je postavené třeba Safari a Chrome.

První ochutnávku Opera představí už na blížícím se kongresu MWC v Barceloně, kde se pochlubí s první ukázkou webkitové verze Opery pro Android. Verze pro iOS a desktop budou následovat později.

Přechod na WebKit bude znamenat dvě věci. Výhledově by měla Opera vykreslovat webové stránky podobně jako Chrome či Safari a její podpora HTML5 bude s těmito prohlížeči nejspíše více sladěná. Zároveň by si ale mohla uchovat své výhody – minulý týden jsme například v testu zátěže zjistili, že Opera spotřebovává ze všech prohlížečů nejméně RAM a nejméně také zatěžuje procesor.

prohlížeče a zátěž CPU.png
V našem testu zátěže CPU se Opera umístila na prvním místě

Výhledově by mohla tato proměna Opeře pomoci zlepšit pozici na desktopech, kde přes veškerou snahu a technologickou pokročilost zůstává naprosto minoritním hráčem, který má silnější zastoupení jen v několika evropských zemích v čele s Norskem.

Diskuze (171) Další článek: Srdce českého internetu má nový domov

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,