OpenOffice.org 3.2 ve znamení vyšší rychlosti

Kancelářský balík OpenOffice.org 3.2 nabídne mnoho vylepšení. Vyšší rychlost, pohodlnější práci s tabulkami, propracovanější grafy a pohodlnější ovládání.
Kapitoly článku

V letošním roce nás čeká spousta novinek v oblasti softwaru, jedna z nich bude v podobě nového OpenOffice.org 3.2. OpenOffice.org je bezplatný balík několika aplikací, umožňující psaní textových dokumentů (Writer), zpracování tabulkových dat (Calc), tvorbu prezentací (Impress), práci s databázovými daty (Base) a také vytváření grafiky a diagramů (Draw).

Start OpenOffice.org 3.2 rychlejší až o 46 %

Vývojáři slibují spoustu vylepšení, jedno ale ocení každý - vyšší rychlost spouštění. OpenOffice.org Writer a Calc (vývojová verze 3.2M6) se oproti OpenOffice.org 3.0 při studeném startu (první spuštění) spouští rychleji až o 46 %. Zrychlení je znatelné i ve srovnání s aktuální stabilní verzí OpenOffice.org 3.1.1.

Přehlednou tabulku včetně rychlostní závislosti na QuickStart naleznete na oficiálních stránkách.

Vylepšená kompatibilita s Microsoft Office

Jednou z hlavních novinek je vylepšená podpora dokumentů kancelářského balíku Microsoft Office. Prvně se jedná o kompatibilitu se soubory Microsoft Office XML, které jsou chráněny heslem. Konkrétně: MS Word 2007 (*.docx, *.docm), MS Word 2007 šablony (*.dotx, *.dotm), MS Excel 2007 (*.xlsx, *.xlsm), MS Excel 2007 binární dokumenty (*.xlsb), MS Excel 2007 šablony (*.xltx, *.xltm), MS Powerpoint 2007 (*.pptx, *.pptm) a MS Powerpoint 2007 šablony (*.potx, *.potm).

Nově je také možné číst OLE objekty a formulářové prvky z dokumentů MS Excel 2007 (*.xlsx, *.xlsb). Podporovaná je rovněž funkce pivot table, která se stará o souhrnná data. Vyřešena také byla kompatibilita se soubory SYLK, pokud byly vytvořeny jinými aplikacemi. OpenOffice.org již před zdvojené uvozovky nepřidává zpětné lomítko (neprovádí escape znaků).

Přidána byla i podpora pro Postscripty založené na fontech OpenType. Lze je nejen zobrazovat, ale i formátovat, tisknout a exportovat do PDF dokumentů, který OpenOffice.org standardně nabízí již od minulých verzí.

Vyšší podpora formátu ODF

ODF (Open Document Format) je standard otevřeného souborového formátu, který využívá kancelářský balík OpenOffice.org. Nové OpenOffice 3.2 vylepšilo podporu formátu ODF verze 1.2. Pokud využijete funkce ze standardu ODF 1.2, OpenOffice.org vás na to upozorní.

Stejně tak se kontroluje i integrita dat souborů. Jestli se při kontrole zjistí nesoulad, dokument je považován za poškozený a bude vám nabídnuta jeho oprava.

Pohodlnější práce s tabulkovým procesorem Calc

Jestli často využíváte ohraničení rámečku buněk, budete s novou verzí spokojeni. Umožňuje totiž ohraničení při vícenásobném výběru, ne jen při ohraničení ve tvaru obdélníku. Automatické doplňování také doznalo změn. Pokud často vkládáte například IP adresy, pocítíte rozdíl k lepšímu.

calc_borders_big.png
 Orámování buněk (zdroj: openoffice.org)

Vývojáři zlepšili podporu pro třídění dat a přinesli lepší manipulaci se sloučenými buňkami. Je to až neuvěřitelné, ale OpenOffice.org Calc doposud neumožňoval vložení sločené buňky ze schránky. Nová verze tento neduh už naštěstí řeší. Nelze to nazvat jinak, než krok vpřed.

calc_sort_big.png
 Více možnosti pro třídění dat (zdroj: openoffice.org)

Upraveny byly i statické funkce. U NORMDIST je čtvrtý parametr již nepovinný a u LOGNORMDIST je druhý a třetí parametr volitelný, a přidán byl navíc čtvrtý parametr. Tyto změny byly provedeny na základě specifikace OASIS ODFF/OpenFormula. U vzorců je navíc zachován znak nového řádku, který lze vložit pomocí Ctrl + Enter.

Filtr byl rozšířen o další zobrazenou podmínku. Obsahuje nyní celkem čtyři, a posuvník, který umožňuje přístup do osmi podmínek celkem. Je možné použít následující filtry: obsahuje, neobsahuje, začíná s, nezačíná, končí a nekončí.

calc_filters_big.png
 Vylepšené filtry - více polí (zdroj: openoffice.org)

Klávesovou zkratku Shift + F4 je možné použít pro přepínání mezi absolutními a relativními odkazy ve vzorcích, nově i pro výběr buněk, a zpracování všech vzorců buněk ve výběru.

Několik nových možností má funkce CONVERT_ADD, podrobnosti opět naleznete v OASIS ODFF/OpenFormula. Jako bonus byly přidány funkce UNICODE a UNICHAR.

stáhnout program OpenOffice.org 3.3.0 Licence: freeware, 143 MB
Autor: OpenOffice.org Foundation
Web programu: www.openoffice.org


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,