OLPC XO 1.75 ve znamení ARMu a dotykové technologie

Nová generace levného notebooku pomalu přechází na úspornější platformu ARM, nebude chybět ani dotykový displej. V plánu je i čistokrevný tablet XO 3.0.

Počítače se známou zkratkou OLPC (One Laptop per Child) jsou vyráběny neziskovou organizací, která tyto levné a základní počítače dodává na rozvijící se trhy či školy. Jak už název napovídá, vysněným cílem je, aby každé dítě mělo svůj počítač. To se samozřejmě netýká využití pro hraní her, ale především pro výuku.

Díky informacím, které jsou zdarma dostupné na internetu, je možné uskutečnit představu, kdy i dítě ze zaostalejších zemí bude moci získat alespoň částečně konkurenceschopné vzdělání a základní znalosti moderní doby, stejně jako v pokročilých zemích.

Představa stodolarového notebooku (parametrově jde o spíše o velmi slabý netbook) byla postupně v koncích, nakonec se podařilo vyrábět první notebooky OLPC XO s cenou kolem 200 dolarů. Nejnovější verze s označením OLPC XO 1.5 obsahovala úsporný procesor VIA C7-M (dříve AMD Geode) s podporou 3D akcelerace a přehrávání videa, 1 GB operační paměti a 4 až 8 GB flash paměť pro operační systém a ukládání dat. Základem je také speciální hybridní displej, který je možné použít i ve venkovních podmínkách a snadné síťové spojení s WiFi.

Na CESU se ale objevila již další verze, která jde v trendu moderních platforem a technologií.

OLPC XO 1.75 má ARM i dotykový displej

Nejnovější verze OLPC XO 1.75 kompletně přechází na úspornější platformu ARM. Důvody jsou jasné, oproti platformě x86 nabízí dostatečný výkon, přičemž spotřeba a cena jsou na mnohem přijatelnější úrovni. Tyto počítače používají vlastní operační systém Sugar, který je postaven na Linuxu, takže jeho kompilace na jinou architekturu není nikterak obtížná.

olpc-xo-175.jpg 
OLPC XO 1.75 s operačním systémem Sugar

V oblasti platformy ARM byl vybrán výrobce Marvell a jeho Armada 610, která obsahuje jednojádrový procesor Cortex-A8 s frekvencí 1 GHz a výkonným grafickým čipem, který je nad úrovní PowerVR SGX 530. Dle specifikací si poradí i s plynulou akcelerací Full HD videa. Celková spotřeba je přitom o polovinu nižší, než u předchozího modelu, konkrétně se jedná přibližně o pouhé 2 W. S taktou nízkou spotřebou začíná být efektivní i soběstačná výroba energie, například ze Slunce pomocí solárních článků.

800px-XO_1.5_C1_Annotated_Motherboard.png 800px-XO1.75_A1_mobo_top.jpg
Základní deska XO 1.5 (VIA C7) vs. XO 1.75 (Marvell Armada 610)

Další novinkou bude dotykový 8,9" displej od společnosti PixelQI, která se tímto hybridním řešením zabývá. Takový displej obsahuje dvě různé vrstvy s rozdílnými technologiemi, obvykle je k dispozici klasická barevná obdoba LCD a pak černobílá vrstva s výbornou čitelností i na přímém světle a s nízkou spotřebou, podobně jako u elektronických čteček knih. Počítač má opět gumovou klávesnici, do rukou prvních dětí by se měl dostat již v létě tohoto roku.

V příští verzi se ale počítá s přechodem na plnohodnotný tablet, hardwarová klávesnice tak bude nahrazena velkým dotykovým displejem.

Tabletový XO 3.0

Původní koncept Tablet PC v podobě XO 2.0, který měl opět kombinovat klasickou klávesnici s dotykovým displejem, byl zrušen a místo toho se výrobce snaží soustředit na vývoj modelu s označením 3.0, který bude klasickým tabletem. Podobně jako u přechozích modelů, se počítá se zesílenou vrstvou nad samotným displejem, která zajistí větší výdrž v extrémních podmínkách či v případě tvrdšího zacházení.

Xo3-fuse-2.jpg

Základem bude opět ARM platforma se stejným operačním systémem Sugar OS, který bude uzpůsoben pro snazší ovládání pomocí dotyku prstu. Finální verze by měla být k dispozici v roce 2012, přičemž opět je ve vzduchu vysněná cena sto dolarů za kus.

Xo3-fuse-4.jpg

S postupným snižováním cen hardware by se to mohlo podařit, nutností bude ale použít starší komponenty. To by však v případě jednoduchého systému mohlo stačit. Je však jasné, že moderní svět již bude opět ve značném předstihu, ať už se bude jednat o iPad 4 nebo dokonce tablety s Androidem 5.0.

Diskuze (24) Další článek: Steve Jobs si za uplynulý rok vydělal u Applu jeden dolar

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,