Old Maps Online: Podívejte se, jak vypadala vaše ulice před sto lety

Světové archivy jsou plné historických map, které se postupně digitalizují a dostávají na internet. V nepřeberném množství sbírek se však běžný smrtelník nemůže vyznat, a tak se rodí projekty, které chtějí být určitým rozcestníkem. Jedním z nich je i web oldmapsonline.org a stejnojmenná aplikace pro Android a iOS. Na mapě si vyberete libovolné místo, nebo použijete vyhledávač sídel, a vpravo se zobrazí seznam všech dostupných map ze spřátelených sbírek. Nastavit dokonce můžete i časové rozpětí původu map.

413817132 272449901
Old Maps Online a nalezené historické mapy a plány na internetu

Není jich vůbec málo, web má dnes totiž přístup k databázi více než 400 tisíc digitalizovaných mapových děl z českých i zahraničních archivů a knihoven, takže se můžete podívat jak na staré mapy svého obydlí – zpravidla alespoň staré katastrální mapy z 19. století, tak třeba Afriku.

Web vznikl ve spolupráci s projektem StaréMapy.cz, u jehož zrodu stála Moravská zemská knihovna v Brně a který si klade za cíl s pomocí komunity zaměřit digitalizované archivní díla takovým způsobem, abychom je mohli zobrazovat nad současnými mapami.

Diskuze (7) Další článek: Ostravský superpočítač Salomon nás vrátil mezi elitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,