Technologie | Hardware | Gorilla Glass

Odolné sklo displejů bude ještě odolnější, je tu Gorilla Glass 5

Výrobce skel Corning představil nejnovější verzi svého proslulého chemicky tvrzeného skla Gorilla Glass. Má řadové číslo pět a podle slov společnosti je navrženo tak, aby zařízení ochránilo při pádech až z 1,6 metru.

Nové sklo je následovníkem Gorilla Glass 4 z podzimu roku 2014. To mělo být dvakrát odolnější než Gorilla Glass 3 a přežít pád z jednoho metru. Corning si ale nechal zhotovit průzkum, který ukázal, že mnoho uživatelů svá zařízení upouští z ještě větší výšky, takže i když sklo bylo velmi odolné, často pád nevydrželo. Výška 1,6 metru, kterou zvládne nový Gorilla Glass 5, by měla stačit pokrýt většinu nehod.

106133964
Corning představil Gorilla Glass 5

Další novinkou u Gollila Glass 5 má být menší náchylnost na poškození poškrábáním. V tomto směru průzkum zjistil, že lidé displeje svých zařízení trápí (ať už úmyslně nebo ne) kontaktem s mnohem extrémnějšími povrchy, než výrobce předpokládal, tudíž vylepšení bylo potřeba.

Sklo Gorilla Glass se poprvé začalo objevovat u spotřební elektroniky v roce 2007. Oproti své první verzi je Gorilla Glass 5 výrazně odolnější, ale také tenčí. Corning uvádí, že prodal již 4,5 miliardy kusů skel Gorilla Glass. Používají je výrobci jako Samsung, HTC, Lenovo, Huawei, LG, HP a Asus. I když se nejvíce proslavily ochranou displejů smartphonů, najdeme je i u tabletů, notebooků a počítačů 2v1.

Diskuze (14) Další článek: Hardwarový expert Steva Jobse se stal šéfem projektu Titan. Vyvíjí tajuplné auto značky Apple

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,