Virtuální realita | Oculus Rift

Oculus opět snížil cenu svých brýlí pro virtuální realitu. A nabídne ještě levnější alternativu za polovic

Oculus pět výrazně snížil cenu svých brýlí pro virtuální realitu Oculus Rift. Ty se v době uvedení prodávaly spolu s ovladači za 798 dolarů, poté byla cena snížena na 598 dolarů, následně na 499 dolarů a nyní spadla o další stovku – nyní je oficiální cenovka 399 dolarů. V českých cenách to znamená, že by se oficiální cena setu měla dostat pod 11 tisíc korun.

Co nabízí Oculus Rift:

Facebook, jakožto majitel společnosti Oculus, tím bezesporu reaguje na Microsoft a jeho vnik do světa virtuální reality s platformou Mixed reality ve Windows 10. Ta měla nabídnou levnější alternativu virtuální reality oproti Oculus Rift nebo HTC Vive. Nyní jsou ale ceny srovnané a Oculus přitom nabídne daleko lepší kvalitu zobrazení.

A co víc, smrtící ranou pro alternativu Microsoftu může být Oculus Go. Novinka Oculusu připravovaná pro příští rok je levnější variantou brýlí, které se budou hodit pro jednodušší hry a aplikace ve virtuální realitě a v prostoru se budou pohybovat bez nutnosti externích senzorů. Tedy přesně to, co slibuje i Microsoft. Jenže Oculus tento základ virtuální reality nabídne za cenu 199 dolarů, tedy cca 5 300 Kč s daní.

Oculus Go bude sice levnější řešení, které nenabídne plný výkon s 90 snímky za sekundu, takže se nebude hodit pro akční hry. Ale zároveň by to neměl být nějak moc ošizený zážitek virtuální reality. Displej nabídne rozlišení 2560×1440 bodů a zařízení se obejde bez počítače nebo telefonu, veškerý potřebný hardware bude zabudován přímo v headsetu. Včetně akumulátoru.

Na včerejší tiskovce s představením novinek jsme se však nedočkali představení očekávaného nástupce headsetu Oculus Rift, který by úroveň virtuální reality technicky posunul o další stupeň dál. Oculus se nyní zjevně soustředí na budování platformy a uživatelské základny. Ačkoli se na nové verzi pracuje, Oculus ji ještě veřejně neuvedl ani pro vývojáře.

Co se týče nové konkurence od Microsoftu, první brýle pro Windows Mixed reality už jsou představeny. Nabídne je Acer, Dell, Lenovo, Samsung a další výrobci. Ceny začínají právě na 399 dolarech. Vedle Oculusu za stejnou cenu budou důvody ke koupi velmi slabé. Uvidíme, čím bude chtít Microsoft na svou stranu nalákat, a to už příští týden při představení velké podzimní aktualizace pro Windows 10, kdy na virtuální realitu určitě dojde. s

Jak funguje Mixed reality od Microsoftu:

Diskuze (13) Další článek: Nvidia představila Pegasus: Mozek pro váš příští autonomní vůz s výkonem 320 bilionů operací za sekundu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,