O Yahoo! projevil zájem i majitel MySpace

Mediální kolotoč, který vyvolal zájem Microsoft na odkoupení internetové společnosti Yahoo!, stále neutuchá a dokud nepadne finální rozhodnutí, nejspíše ani neutuchne. Další várku spekulací totiž vyvolal údajný zájem mediálního giganta News Corp, který ve svém portfoliu čítá například populární komunitní službu MySpace, díky níž dnes dokázalo prorazit mnoho talentovaných hudebníků.

Informaci přinesl jako první renomovaný zpravodajský server The Wall Street Journal, ovšem ani jedna ze zúčastněných stran nebyla ochotná k možné akvizici nebo spolupráci poskytnout bližší informace. Spekulace tak nabírají na obrátkách a nabízí se otázka, zda se Yahoo! opravdu chce spojit s mediálním magnátem Rupertem Murdochem, nebo prostě chce donutit Microsoft, aby zvýšil nabízenou odkupní cenu. Ta z počátku činila jednatřicet dolarů na akcii, management Yahoo! však požaduje minimálně čtyřicet dolarů.

Je však velmi nepravděpodobné, že by News Corp měl dostatek financí na odkup internetové společnosti, když i Microsoft při původní nabídce sdělil, že si část finančních prostředků bude muset půjčit. Dost možná se proto jedná o kroky, které mají zvýšit hodnotu Yahoo! na trhu a přilepšit tak akcionářům.
Ti ostatně dali na rady managementu a hlasitě hlásají, že i oni chtějí vyšší částku. Druhý největší akcionář Yahoo! vlastnící šest procent akcií, Bill Miller, požaduje hodnotu minimálně čtyřiceti dolarů za akcii. Rovněž se ale domnívá, že se společnosti nepodaří najít lepšího kupujícího, než je právě Microsoft. Nikdo podle něj nedokáže nabídnout více.

Pro Microsoft je určitě čtyřicet dolarů na akcii opravdu veliká částka. Pokud ale bude chtít v budoucnu, a hlavně rychle, získat na internetu takové jméno, jaké hlásal, neměl by z koupí Yahoo! klopýtnout. V případě, že se odkup nepodaří, jeho raketový start na poli internetových služeb by se nejspíše dost zbrzdil.
Služby Live.com jsou sice dostatečně kvalitní, v oblasti internetového vyhledávání a dalších klíčových služeb však Microsoft až zase tolik dobrý není.

Přečtěte se ke kauze i následující články:

Zdroj: Yahoo! News

Diskuze (5) Další článek: Nová verze GMail a Google Reader v češtině

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,