Doména | Statistiky

O nové domény opadl zájem. Meziročně dokonce poklesl počet registrací

Nové generické domény (new gTLD) zažily předminulý rok boom často zapřičiněný velkými slevami či rozdáváním zadarmo. Loni, kdy došlo na lámání chleba a prodlužování o další období, jich velká část ubyla.

Celkově bylo takovýchto domén na začátku minulého roku celosvětově registrováno 27 710 468, na konci už to ale bylo jen 23 823 948. Češi jich přitom měli registrováno 23 245. Statistiky zveřejnil správce české domény CZ.NIC na svém blogu.

newGTLD2017-DleRoku-768x497.jpg
Statistiky prodaných new gTLD (zdroj: CZ.NIC)

Největší pokles byl u domény .xyz (o více než 60 %). Zde šlo o důsledek masivní slevové akce, kdy se prodávala doslova za pár korun a mnoho kupujících si ji pořídilo pouze kvůli ceně. To ostatně platí u většiny zakoupených newgTLD, téměř 56 % totiž nemá nastavený žádný DNS záznam, není tedy aktivně používána.

Krom .xyz se propadly i domény .top (o 55 %), .wang (36 %), .bid (23 %) a .win (18 %), rostly naopak .loan, .shop či .club a .online. Celkově je prozatím k dispozici 1224 nových koncovek, většina z nich ale nemá velké zastoupení. A firmy ani jednotlivci se do jejich používání příliš nehrnou.

Diskuze (2) Další článek: Stačí vybrat osobu a Fotky ve Windows 10 automaticky sestříhají video, kde bude hrát hlavní roli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,