AMD | Nvidia | Grafické karty | Asus

Nvidia si vymohla, že stávající herní řady grafik budou patřit jenom jí. Asus jako první reaguje: vedle ROG bude AREZ

Všichni výrobci grafických karet, kteří využívají čipy od Nvidie i AMD, podepsali začátkem roku 2018 smlouvu s Nvidií, že odeberou konkurenční řešení v podobě karet Radeon z aktuálních produktových řad označovaných jako herní. Asus na to nyní reaguje tím, že vedle již zavedené řady ROG uvede novou herní řadu AREZ, informuje TechPowerUp.

Výrobci, kteří by smlouvu s Nvidií nepodepsali, by rázem přišli o velké výhody. Později na internet pronikly informace, že by to pro výrobce znamenalo méně dodaných čipů, nebo žádné herní příbaly ke grafikám zdarma. Jelikož by to představovalo pro výrobce obrovské finanční ztráty, podepsali nakonec tuto smlouvu všichni.

Na základě smlouvy s Nvidií odebral Asus všechny karty Radeon z řady ROG, Gigabyte z řady Aorus a MSI z řady Gaming. A jelikož tyto tři společnosti o této smlouvě veřejně moc mluvit nemohly, jelikož byly vázány mlčenlivostí a přišly by v nemilost Nvidie, byly reakce na dotazy novinářů občas celkem komické.

Například Gigabyte se vyjádřil v tom smyslu, že jeho produkty založené na grafikách Radeon již nejsou v řadě Aorus, protože ve své podstatě nejsou určené na hraní her. Toto vysvětlení bylo směšné, protože v názvu produktu Gigabyte ponechal označení „gaming“. Později Gigabyte toto prohlášení stáhl zpět. Tento konkrétní příklad pěkně nastínil, jak byli výrobci sami zaskočeni požadavkem Nvidie. Asus i MSI nebyly schopny na některé dotazy odpovědět vůbec.

Asus nyní jako první z velké trojky přichází s řešením. Celou svoji stávající nabídku produktů ROG s čipy Radeon přejmenuje na AREZ. I když je to pro AMD celkem nespravedlivé, protože Asus založil ROG značku základní deskou právě pro procesory AMD.

Toto řešení sebou přináší spoustu komplikací: nové krabice, nové stránky, nové reklamní upoutávky, nový marketing, přebalování již vyrobených produktů na skladech apod. Výrobci ale zjevně neměli moc na výběr...

Diskuze (37) Další článek: Zákeřný Waze: řidiče navádí do ulice s 32% stoupáním. Když prší, kopec neubrzdí a nabourají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,