Technologie | Nvidia | Konference

Nvidia představila „superpočítač v krabici“ s výkonem 2 PFLOPS a další novinky

  • Nvidia pořádala konferenci GTC, kde představila spoustu novinek
  • Nový superpočítač v krabici – DGX-2, nabízí výkon až 2 PFLOPS
  • Nový systém simulace dokáže rychle trénovat autonomní systémy

Tak jako každý rok i tentokrát Nvidia pořádala konferenci GTC (GPU Technology Conference), kde představila spoustu novinek jak z oblasti hardwaru, tak i software. Vše se točilo hlavně kolem umělé inteligence a akcelerace vývoje a reálného nasazení. Nvidia již v minulosti oznámila, že segment umělé inteligence je pro ní klíčový a dle šéfa Jensena Huanga se umělá inteligence dostane do všech odvětví, které si lze představit.

Nvidia DGX-2

Hlavní hardwarovou novinkou bylo představení nástupce „superpočítače v krabici“, který je optimalizovaný pro využití v kombinaci s umělou inteligencí. Nvidia DGX-2 obsahuje v poměrně malém šasi celkem 16 karet Tesla V100 (architektura Volta), přičemž každá má 5 120 cuda procesorů a k dispozici zvýšených 32 GB vlastní rychlé grafické paměti HBM2. Celkově je tak k dispozici 512 GB grafické paměti, což umožní zpracovávat pokročilejší a náročnější neuronové sítě.

Všech 16 karet je navzájem propojeno speciálním rychlým rozhraním NVSwitch od Nvidie (celkem jich je v tomto počítači 12), které v tomto případě poskytuje celkovou rekordní propustnost 2,4 TB/s. Nelze se tak divit výpočetnímu výkonu této malé „bestie“, který je až 2 PFLOPS (tensor jádra). Nvidia tento propojený stroj prezentuje jako „největší a nejvýkonnější grafiku na světě“.

Uvnitř šasi jsou ještě dva klasické procesory Intel Xeon Platinum, 1,5 TB operační paměti a 30TB úložiště NVMe SSD. Protože lze těchto strojů zapojit více do společného výpočtu, nechybí ani rychlé síťové rozhraní. Využít lze jak 8 konektorů 100 GbE (Infiniband) s celkovou obousměrnou propustností 1 600 Gb/s, tak i dva klasické porty ethernet s rychlost 10 Gb/s nebo 25 Gb/s.

Spotřeba Nvidia DGX-2 je „pouze“ 10 kW a hmotnost pak jen 160 kg. Abyste mělo představu, podobně výkonný superpočítač Tianhe-I (nelze to příliš porovnat dle přesnosti výpočtů a testu Linpacku) byl v roce 2010 ještě řešen pomocí celého sálu a spotřeba byla takřka tisíckrát vyšší (kolem 4 MW).

Nvidia ukázala zajímavé srovnání výkonu s předchozí generací DGX-1, který byl představen teprve před 6 měsíci. Díky výkonnějšímu hardwaru a optimalizacím v softwaru je možné získat až 10x vyšší výkon oproti minulé generaci. To, co trvalo s DGX-1 natrénovat 15 dní, lze s DGX-2 stihnout za 1,5 dne. A to je technologický pokrok jen za posledních šest měsíců. Když se zkrátka rychle vyvíjí hardware a software zároveň, je to opravdu hodně znát.

Nvidia DGX-2 bude v prodeji ve třetím čtvrtletí tohoto roku a cena byla stanovena na 399 tisíc dolarů (přibližně 10 milionů korun).

Nvidia RTX

O nových technologiích ray-tracingu v reálném čase, které zamíří i do herní oblasti, jsme vás už informovali dříve. Nad rozhraním Microsoft DirectX 12 DXR se nachází Nvidia RTX, což je optimalizace pro tento typ ray-tracingu přímo od Nvidie.

Technologie přinese neuvěřitelně realistický obraz, hlavně díky přesnému zpracování odrazů světla. To zlepší reálnost vykreslení jak různých materiálů, tak i průhledných či kovových věcí a podobně. Nvidia se pochlubila novou „Star Wars“ ukázkou, která doslova bere dech. Ani se nechce věřit, že jde o výstup z grafického enginu v reálném čase (Unreal Engine):

Simulace a testování autonomní jízdy

Nvidia pokračuje ve vývoji hardwaru a hlavně software pro samořízená auta. Novinkou je nástroj Nvidia Drive Sim and Consttellation, který slouží pro učení systémů umělé inteligence v simulovaném dopravním prostředí.

Dle Nvidie lze díky tomu rychle a efektivně vyzkoušet mnohem více kombinací a kritických situací (generované prostředí zahrnuje i různé povrchy cest, odlesky, změny času, omezené vidění v noci, déšť, sněhovou vánici a podobně), než by se stalo při reálném testování a jízdě v běžné provozu za danou dobu. V této simulace lze tímto způsobem během krátké doby projet miliardy kilometrů a zkoušet různé scénáře, chování a reakce autonomního systému.

Video

Pokud se chcete podívat na krátký přehled všech novinek, můžete si pustit tříminutový videosestřih od Nvidie:

Na celou prezentaci, která trvá více než dvě hodiny, se můžete podívat na tomto videu:

Diskuze (9) Další článek: Facebook reaguje na skandály. Představil přepracované nastavení soukromí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,