Hardware | Nvidia

Nvidia chce vrátit herní grafiky hráčům. Plánuje speciální těžební čipy Turing

  • Nvidia chce z těžební horečky získat co nejvíc
  • Zároveň nechce přijít o nejdůležitější segment hráčů
  • Řešením mají být speciální těžební karty Turing

Nvidia oznámila rekordní finanční čtvrtletí a za celý rok 2017 vykázala čisté příjmy ve výši tří miliard dolarů. Významný podíl na velkém meziročním zlepšení má i segment kryptoměn, který je aktuálně bezedným odbytištěm grafických karet.

Z krátkodobého hlediska je to pro Nvidii zlatý důl, z toho dlouhodobého to ale nemusí být udržitelný stav. Ví to rovněž CEO firmy Jen-Hsun Huang. Ten minulý týden na konferenci pro investory mluvil o tom, že kryptoměny jsou reálná věc, která jen tak nezmizí. Zároveň ale dodal, že hráči jsou pro Nvidii v segmentu grafických karet důležitější a podnikne veškeré kroky pro zlepšení dostupnosti produktů. Firma nejdřív trochu neurčitě doporučila obchodníkům, aby upřednostňovali hráče před těžaři. Nyní to ale vypadá na mnohem výraznější počin – vlastní těžařský čip. Měl by nést jméno Turing.

Levnější a efektivnější

Reuters tento týden vydal zprávu o tom, že Nvidia plánuje další architekturu s kódovým označením Turing. Jenže nové grafiky řady GTX 20XX ponesou s velkou pravděpodobností jméno Ampere. Ani Turing však není výmysl a jeho existenci nyní potvrdil web Digitimes, nepůjde však o běžné grafiky, ale speciální čipy právě pro těžaře.

Cíl Nvidie je jasný – vyrobit takovou kartu, která bude efektivnější na obou koncích celého řetězce. Musí být tedy levnější při samotné výrobě a zároveň musí nabídnou nižší koncovou cenu pro těžaře. Výkon při těžbě by přitom měl být minimálně srovnatelný s aktuální generací standardních grafik.

Pokud by se něco takového povedlo, mohla by celá anabáze s nedostatkem herních grafik dopadnout podobně jako před čtyřmi lety. Tehdy byly nahrazeny beznadějně vyprodané karty Radeon R9 jednoúčelovými ASIC čipy. V případě Nvidie se samozřejmě bude jednat o výpočetní kartu, která bude běžně použitelná pro těžbu kterékoliv kryptoměny, nejen jedné konkrétní, pro jejíž algoritmus je vyráběn ASIC.

Další parametry ani případný formát, v jakém bude Nvidia těžařské karty produkovat, samozřejmě neznáme. Podobně jako u herních karet nové řady však můžeme spoléhat na konferenci GTC, kterou Nvidia pořádá na konci března. Právě tam bychom se měli o nových kartách pro hraní i těžbu dozvědět.

Diskuze (11) Další článek: Snapchat potřebuje přilákat osobnosti i inzerenty, poskytne proto více dat o uživatelích sítě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,