Nvidia 3D Vision Surround: konkurent Eyefinity pro tři LCD běží i na GT200

Nvidia na CES ohlásila novou technologii 3D Vision Surround, která umožňuje obdobně, jako je tomu u ATI Eyefinity, rozšířit obraz při hraní na tři monitory. Nvidia novinku předvádí třeba na dvojici připravovaných karet GeForce s GPU Fermi zapojených na tři 120Hz DLP projektory.

3DVision Surround 01.jpg 3DVision Surround 02.jpg

Oproti Eyefinity lze u Nvidia 3D Vision Surround zároveň aktivovat i proprietární technologii pseudotrojrozměrného zobrazení 3D Vision. Získáte tím kombinaci toho nejlepšího, co nadšencům v současnosti herní grafiky nabízí.

SLI nutností!

Přístup Nvidie k tomu, jak realizovala podporu tří výstupů současně, je diametrálně odlišný, a má jednu velkou nevýhodu – abyste získali tři souběžně funkční výstupy pro monitor, potřebujete dvě grafické karty propojené do SLI.

ATI přitom u nové generace karet nabízí trojici výstupů na jediné grafice. K tomu, aby mohly být současně aktivní, si ale u Eyefinity pomohlo berličkou – zapojení třetího monitoru je realizováno přes DisplayPort s jednodušší elektronikou. Třetí výstup neumožňuje zapojení dalšího výstupu jinak než přes DisplayPort, nebo s pomocí aktivního převodníku signálu z DisplayPort na DVI, což do velké míry omezuje užitnou hodnotu tohoto řešení – musíte vybírat z mizivého množství modelů se vstupem DisplayPort (více už v článku ATI Eyefinity v praxi: jak se hraje na třech monitorech). V případě, že jste majitelem dvou stejných LCD, které jsou s velkou pravděpodobností bez DisplayPortu, se buď musíte smířit s tím, že třetí monitor bude jiný, nebo vyměnit všechny tři.

Tím, že řešení Nvidie využívá dvou grafických karet, u nichž mohou být současně aktivní čtyři plnohodnotné výstupy, nemusí zákazník něco podobného vůbec řešit.

Další nezanedbatelnou výhodou je, že je na rozdíl od AMD podpora tří monitorů řešena softwarovou cestou. Znamená to, že se nemusí omezovat jen na novou generaci karet, ale může fungovat i se staršími modely. Máme potvrzeno, že bude 3D Vision Surround fungovat i na kartách s jádrem GT200 (GeForce GTX 260, 275, 280, 285 a možná i GTX 295, i když u nich by to bylo složitější).

Váš názor Další článek: CES 2010: Nvidia představila GF100 s čipem Fermi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,