NSA | Únik dat | Odposlech | P2P

NSA před lety masivně odposlouchala warezové P2P sítě. Jenže objevila jen Britney Spears

Americká bezpečnostní agentura NSA před lety úspěšně monitorovala legendární P2P sítě Kazaa, eDonkey a také BitTorrent, který se nakonec jako jediný prosadil.

Vyplývá to ze zveřejněných dokumentů Edwarda Snowdena, které publikoval The Intercept (via TorrentFreak).

NSA pochopitelně vůbec nezajímalo porušování autorských práv, skrze služby totiž už tehdy pochopitelně tekl zejména hudební warez, ale spíše to, jestli mají nějaký zpravodajsky využitelný potenciál. Ostatně z tohoto důvodu se později agentura zaměřila třeba na Tor.

Hackeři federální agentury prolomili šifrování služeb a NSA začala podrobně analyzovat provoz, nicméně jak v roce 2005 sama napsala ve svém interním magazínu SIDToday, nic zajímavého neobjevila.

Analytici NSA doslova napsali, že cíle zpravodajského sledování služby jako Kazaa a eDonkey skutečně používaly, ovšem nikoliv k výměně tajných plánů na zničení Ameriky, ale opravdu jen k tomu, aby si stahovali data pochybné kvality – třeba poslední desku Britnery Spears.

„By searching our collection databases, it is clear that many targets are using popular file sharing applications, but if they are merely sharing the latest release of their favorite pop star, this traffic is of dubious value (no offense to Britney Spears intended).“

Diskuze (2) Další článek: BlueBorne ovládne váš mobil a počítač za deset sekund. Stačí mít zapnuté Bluetooth

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,