Microsoft | Windows | Operační systémy

Nový Windows Insider: Nová nabídka Start, Regedit s adresním řádkem a přehledný a stabilní svchost.exe

Microsoft na sklonku pracovního týden vypustil do oběhu další sestavení 14942 Windows Insider, které po čase přineslo několik zajímavých viditelných novinek.

Jednodušší nabídka Start

V nabídce Start nyní můžete skrýt panel se seznamem aplikací, čili se zobrazí jen blok s dlaždicemi a ikonami desktopových programů. Do abecedního seznamu všech aplikací se pak dostanete klepnutím na nové tlačítko.

902693238 951014710
Původní nabídka Start se seznamem všech nainstalovaných programů a s volitelným skrytím seznamu, který bude dostupný pod novým tlačítkem
421183483
Nový přepínač pro skrytí seznamu se všemi programy

Drobných změn se dočkal také správce obrázků Fotky, který je nyní k dispozici i ve světlém provedení a základní navigace mezi kolekcemi, aby a složkami se přesunula do horní lišty.

Regedit s adresním řádkem

Nové sestavení má také jednu libůstku pro zkušené uživatele. Editor registru se po dvaceti letech konečně dočkal adresního řádku pro rychlou navigaci na konkrétní cestu.

352584494
Malý krok pro Microsoft, obrovský skok pro powerusery

Čistší systém

Jak už jsme zmínili ve starší bleskovce, Microsoft v nových buildech zároveň usnadnil smazání některých předinstalovaných programů. Smazat tedy můžete třeba hudební přehrávač Groove, poštovní klient s kalendářem, Xbox a několik dalších integrálních programů. Zatím se však nezbavíte třeba prohlížeče obrázků Fotky. Co je však důležitější, Microsoft si toto nastavení bude pamatovat a po příštím upgradu tyto aplikace znovu nenainstaluje.

Přehlednější Správce úloh a stabilnější systém

Poslední klíčovou novinkou je lepší chování systémové aplikace svchost.exe, která se v systému stará o běh hromady klíčových subsystémů počínaje Bluetooth a konče synchronizací. Problém doposud spočíval v tom, že svchost.exe v sobě agregoval běh hromady těchto systémů, a když jeden spadl, spadl celý svchost.exe se všemi ostatními aplikacemi, o které se staral.

Na počítačích, které mají alespoň 3,5 GB RAM se nyní spouští vícero izolovaných procesů svchost.exe, které se starají vždy o konkrétní službu a neagregují je dohromady. Když tedy služba spadne, nepostihne to i všechny ostatní, o které se daný proces stará.

65147034
Svchost.exe se nyní na systémech s 3,5+ GB RAM stará o konkrétní službu, takže v případě problémů spadne jen tato. Zároveň máte lepší přehled a kontrolu ve Správci úloh.

Díky tomuto rozdrobení se zároveň ve Správci úloh snáze dozvíte, která služba/subsystém dělá problémy a můžete jej zabít, aniž by to postihlo ostatní části systému.

Diskuze (13) Další článek: Gigabyte uvedl aktualizované minipočítače Brix v krabičce s čipy Intel Kaby Lake

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,